Woensdag 29 juli 2015

Voorkom blessures: versterk je enkel

Na de knieblessure is de enkelblessure de meest voorkomende sportblessure in ons land. Voor bijna 4 op de 10 enkelblessures is een medische behandeling nodig.
Trainersset (2011) voor volleybaltrainers met bewezen effectieve enkeloefeningen voor primaire en secundaire preventie, op 3 moeilijkheidsniveaus, een voorbeeld oefenschema en informatie over het gebruik van tape of een brace. Ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met het Nevobo

Na de knieblessure is de enkelblessure de meest voorkomende sportblessure in ons land. Voor bijna 4 op de 10 enkelblessures is een medische behandeling nodig. En dat zijn vooral enkelverstuikingen die sporters oplopen, bijvoorbeeld bij voetbal, volleybal, hardlopen, hardlopen en fitness. De medische kosten van sporters met een enkelblessure worden jaarlijks geschat op 47 miljoen euro. De kosten door arbeidsverzuim zijn geschat op 150 miljoen euro per jaar. 

Om sporters te helpen enkelblessures te voorkomen heeft VeiligheidNL de campagne 'Versterk je enkel, voorkom blessures' opgezet. 
Deze campagne bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een samenwerking met de Nevobo, de KNVB en de VSG. 

Samenwerking Nevobo
Voor volleybal is er in samenwerking met de Nevobo een Themabijeenkomst over Enkelblessurepreventie en een trainersset voor oefeningen met de enkel ontwikkeld. Meer informatie over de materialen en de bijbehorende themabijeenkomst zijn te vinden op Nevobo, Volleybal.nl.

Samenwerking KNVB
Voor voetbal is er in samenwerking met de KNVB een speciaal Voetbal Blessure Vrij trainingsprogramma ontwikkeld waarin naast de enkel ook o.a. de knie en heup wordt getraind. Daarnaast is het blessurepreventieve trainingsprogramma 11+ vertaald en onderdeel van dit trainingsprogramma geworden. Via trainers.voetbal.nl is dit trainingsprogramma beschikbaar.

Samenwerking VSG
Eén op de drie enkelblessures zijn recidiverende enkelblessures..
VeiligheidNL en de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) de handen ineen geslagen om hiervoor extra aandacht te besteden.
Voor elke sporter met zwakke enkels of herstellende van een eerdere enkelblessure op elk gewenst moment van de dag een spierversterkend oefenprogramma beschikbaar. De oefeningen zijn als bewezen effectief aangetoond door het VU/ EMGO.

Met het oefenprogramma, dat is gebaseerd op een serie balansoefeningen, kan het risico op een herhaling van een enkelverstuiking met ruim een derde worden teruggebracht. Met name het eerste jaar na een enkelverstuiking is er een verhoogd risico bij een sporter met zwakke enkels op een herhaling van de blessure. Een blessure die voor de sporter vaak gepaard gaat met chronische pijn, langdurige klachten, medische zorg en arbeidsverzuim.
De spierversterkende oefeningen zijn direct te bekijken op: www.sportzorg.nl/oefeningen/enkeloefeningen

Oefeningen in vouwkaart 
VeiligheidNL heeft deze oefeningen ook beschikbaar gesteld in een uitvouwkaart. Trainers, (sport)fysiotherapeuten, huisartsen en andere belangstellenden kunnen deze hier bestellen.

Oefeningen in Apps
Daarnaast zijn de oefeningen inclusief een trainingsschema en informatie over tape en brace (inclusief de brace keuzewijzer) beschikbaar in een iOS of Android app (zowel voor mobiel als voor tablet): "Versterk je Enkel".

  • Download de iOS app in de App Store hier.
  • Download de Android app in de Android Market hier.