Donderdag 15 november 2018

VMS19 Keynote speaker prof. dr. Jean-Benoît Morin

Op woensdag 27 februari 2019 vindt op de KNVB Campus in Zeist voor de derde keer het voetbal-medisch symposium plaats. Dit jaar staat de eerste fase van iedere voetbalblessure centraal: de diagnostiek. Het symposium gaat in op de diagnostiek van de meest voorkomende voetbalblessures (enkel-, knie-, en liesblessures), de mogelijkheden van echografische diagnostiek, de on-field en off-field zorg van hoofdletsel en er is wederom een internationale expert te gast.

Over wie hebben we het?
Prof. dr. Jean-Benoît Morin is hoogleraar sportgeneeskunde aan de Faculty of Sport Sciences in Nice, Frankrijk. Prof. dr. Morin is tevens lid van het bewegingslaboratorium in Nice en als onderzoeker verbonden aan het Sports Research Institute New-Zealand bij de Auckland University of Technology. Prof. dr. Morin is wereldwijd een autoriteit op het gebied van bewegen en presteren bij atleten, met specifieke expertise van biomechanica en ‘maximal power movements’ zoals sprinten en springen. Hij heeft meer dan 110 peer-reviewed artikelen gepubliceerd en het boek ‘Biomechanics of Training and Testing’ in 2018 uitgegeven. 

Wat is zijn rol binnen het voetbal-medische landschap?
Prof. dr. JB Morin werd bekend in het voetbalmedisch landschap vanwege zijn unieke onderzoek naar het diagnosticeren van sprint performance en zijn kijk op het explosiever maken van en het verbeteren van sprintsnelheid bij voetballers. Hij is betrokken bij de fysieke testen en trainingsprogramma’s van topclubs als FC Barcelona, AS Monaco, Red Bull Salzburg en het Franse nationale team.
Daarnaast verzorgt prof. dr. Morin regelmatig onderwijs voor medische stafleden in de (top-)sport. Zijn bevindingen en visie op testen en trainen van explosiviteit c.q. sprintsnelheid worden breed uitgedragen en leiden tot innovaties op het gebied van fysieke training.

Waar gaat de lezing van prof. dr. Morin over?
Tijdens het voetbalmedisch symposium zal prof. dr. Morin ‘force velocity profiling’ (FVP) toelichten. Op basis van een FVP kan men analyseren hoe de training ingesteld dient te worden om effectiever te sprinten of te springen. Naast de theoretische achtergrond zal hij laten zien hoe men met een simpele app de complexe inhoud kan vertalen naar het veld. Hierdoor ben je na deze lezing zelf in staat om een analyse te maken van het FVP van jouw voetballer/patiënt/atleet en dit in te zetten om sprint- of sprong-efficiëntie te verbeteren.

Meer informatie over het voetbalmedisch symposium
Met dit symposium wordt de voetbalmedische community jaarlijks bij elkaar gebracht. Dit jaar keert het symposium terug naar de prachtige voetballocatie van de KNVB Campus te Zeist, met een inhoudelijk programma verzorgd door gerenommeerde sprekers die praktisch en wetenschappelijk actief zijn binnen het voetbalmedisch domein. Sprekers zoals voetbaldokter drs. Edwin Goedhart en voetbalchirurg drs. Rien Heijboer zullen samen met de andere sprekers kritisch kijken naar de diagnostiek van verschillende voetbalblessures. Bovendien worden diverse innovaties belicht door exposanten. Kortom dit is dé ontmoetingsplek voor (sport-)artsen, (sport-)fysiotherapeuten, (sport-)masseurs, inspanningsfysiologen en alle overige betrokkenen van de voetbalmedische staf met interesse in voetbalmedische actualiteiten.

 

Klik op deze link voor meer informatie over het voetbalmedisch symposium op 27 februari 2019 op de KNVB Campus te Zeist.
Er is een maximum van 200 deelnemers, die in voorgaande jaren steeds overtroffen werd, dus zorg dat je er tijdig bij bent!