Dinsdag 19 december 2017

VMS18 Keynote speaker Alan McCall: Medisch hoofd Arsenal FC, gespecialiseerd op het gebied van voetbalbelasting.

Een van de keynote speaker tijdens het Symposium (Over)Load & Blessures in Voetbal is Dr. Alan McCall, een Europese autoriteit op het gebied van het meten en monitoren van belasting in het voetbal. Vanuit zijn werk bij Arsenal, de UEFA Research Group, en als editor van het British Journal of Sports Medicine zal hij tijdens zijn lezing inzicht geven in hoe de wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe innovaties op dit gebied vertaald kunnen worden naar de praktijk.

Op 7 Maart 2018 vindt in stadion Galgenwaard te Utrecht voor de tweede maal het voetbal-medisch symposium plaats, oftewel VMS18. Het onderwerp van dit jaar is ‘(Over)Load & Blessures: praktische wetenschap’ en één van de absolute mondiale specialisten op dit gebied is Dr. Alan McCall.

Over wie hebben we het?

Dr. Alan McCall

Wat is zijn rol binnen het voetbal-medische landschap?

Dr. Alan McCall begon zijn carriére als fitness trainer en bewegingswetenschapper. Zijn kennis en kunde zorgden ervoor dat hij ingezet werd in o.a. de Engelse Premier League, de Australische A-League, Franse Ligue 1, Schotse Premier League (inclusief de UEFA Champions League en Europa League) en twee maal bij een FIFA Wereldbeker.
Sinds 3 jaar heeft hij een stapje terug gedaan van het veld en is hij primair werkzaam als Hoofd Research & Development bij Arsenal F.C. In deze rol draagt hij zorg voor het ontwikkelen en coördineren van onderzoek om de dagelijkse praktijk bij Arsenal F.C. te verbeteren.

Alan is tevens actief voor de Australische voetbalbond, waar hij in een soortgelijke rol werkt aan de verbetering van de medische zorg rondom de nationale teams. Zo ontwikkelt hij de load management, medische begeleiding van reizen, talentontwikkeling, etc.

Naast zijn werkzaamheden met de profvoetbalteams, werkt hij samen met o.a. Prof. Dr. Jan Ekstrand bij de UEFA Research Group. Deze onderzoeksgroep is vooral bekend vanwege de wetenschappelijke publicaties over blessures, prestaties, belasting, en gezondheid van voetballers in de Champions League.

Last, but not least, is Alan actief als editor van het British Journal of Sports Medicine: mondiaal één van de bekendste en hoogste sportmedisch wetenschappelijke tijdschriften.

Al met al kan Alan gezien worden als een sterspeler in het voetbalmedisch landschap, die op meerdere posities (praktijk, wetenschap, innovatie) inzetbaar is.

Waar gaat de lezing van Dr. Alan McCall over?
Tijdens het voetbalmedisch symposium zal Alan inzicht geven in praktische strategieën om de belasting (load) van voetballers in kaart te brengen. Praktische voorbeelden worden gegeven hoe load management toegepast wordt bij o.a. Arsenal en nationale voetbalteams. In de laatste jaren is er een enorme toename aan aandacht en onderzoek geweest naar load management en load monitoring, en Alan zal u voordragen hoe we deze kennis kunnen interpreteren en wat deze studies ons nu in de praktijk kunnen opleveren.

Meer informatie over het voetbalmedisch symposium.
Vorig jaar werd het voetbalmedisch symposium voor de eerste maal georganiseerd. Met een uitverkochte zaal bij de KNVB Campus en fantastische sprekers op het gebied van de preventie van voetbalblessures vroeg deze eerste editie om een verlenging. Tevens is het symposium dé ontmoetingsplek voor (sport-)artsen, (sport-)fysiotherapeuten, (sport-)masseurs, inspanningsfysiologen en alle overige betrokkenen van de voetbalmedische staf.
In de tweede editie zal (over)belasting binnen het voetbal centraal staan. Naast het meten en monitoren van (over)belasting wordt aandacht geschonken aan overbelasting van gewrichten, pezen en lies. Tevens worden de gevolgen van (over)belasting van hart en brein belicht. Met sprekers als voetbaldokter Edwin Goedhart, hoogleraar sportgeneeskunde Hans Zwerver, voetbalpsycholoog Afke van der Wouw en velen meer belooft het een inspirerende en interessante dag te worden voor eenieder met interesse en/of betrokkenheid bij de voetbalmedische zorg.

Klik op deze link voor meer informatie over het voetbalmedisch symposium op 7 Maart 2018 te stadion Galgenwaard Utrecht. Vorig jaar was het symposium al weken vantevoren uitverkocht, dus zorg dat u er tijdig bij bent!