Maandag 17 augustus 2015

The lactate and ventilatory response to exercise in endurance athletes

Lactaat kan in potentie veel bijdragen aan het geven van trainingsadviezen voor topsporters. Tot nu toe ontbrak het echter aan duidelijke definities en interpretaties. A.R. Hoogeveen geeft in zijn proefschrift een overzicht van de relatie tussen lactaat en de ventilatoire respons, waarbij hij de theorie toetst aan de praktijk.
Proefschrift (2001), geschreven voor wetenschappers en ander geïnteresseerden in met name de relatie tussen lactaatwaarden en de effecten op de ventilatoire respons bij duursporters. Auteur: Hoogeveen, A.R., Universiteit Maastricht, evidence based informatie. Sporttak: o.a. Hardlopen, Wielrennen. Aard van de informatie: onderzoek.

Lactaat kan in potentie veel bijdragen aan het geven van trainingsadviezen voor topsporters. Tot nu toe ontbrak het echter aan duidelijke definities en interpretaties. A.R. Hoogeveen geeft in zijn proefschrift een overzicht van de relatie tussen lactaat en de ventilatoire respons, waarbij hij de theorie toetst aan de praktijk. Bij competitie- en elite wielrenners werd het  lactaat bepaald, de ventilatoire respons gemeten en werd de VO2-kinetiek in kaart gebracht. Hierbij werd geconcludeerd dat een enkele lactaatmeting onvoldoende is en de ventilatoire respons een beter beeld geeft van het prestatievermogen. Daarnaast was de snelle zuurstofopname bij het starten van een blokbelasting tekenend voor een goede duurconditie. Bij sporters in wedstrijdvorm kan er zelfs sprake zijn van een zogenaamde O2-overshoot. Verder wordt er een relatie gevonden tussen het grote aantal trainingsjaren en een toegenomen efficiëntie van de duurinspanning, met minder zuurstofopname en kooldioxideafgifte als gevolg.

Lees het proefschrift.