Donderdag 30 juli 2015

Sporttraumatologische casuïstiek - Bunionette-deformiteit bij een profwielrenster

In deze casus worden de klachten en onderzoeksbevindingen beschreven bij een profwielrenster met een bunionette op basis van een deformiteit van de vijfde metatarsaal van de linkervoet.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 36, 6, 2003. R.J. van Heerwaarden, TJ.P. de Vries, J.W.K. Louwerens. Trefwoorden: wielrennen, voorvoet, osteotomie, metatarsalgie, spreidvoet

In deze rubriek ‘Sporttraumatologische casuïstiek’ worden casus beschreven die besproken zijn tijdens de vergaderingen van de Nederlandse Orthopaedische en Traumatologische Sportgeneeskundige (NOTS-) werkgroep van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. De orthopedisch chirurgen en expertleden verenigd in de NOTSwerkgroep houden zich bezig met de sportorthopedische behandeling van trauma’s en blessures van het houdings- en bewegingsapparaat. Een spreidvoet kan bij sporters die de voorvoet zwaar belasten leiden tot blessures die een operatieve behandeling noodzakelijk maken. In deze casus worden de klachten en onderzoeksbevindingen beschreven bij een profwielrenster met een bunionette op basis van een deformiteit van de vijfde metatarsaal van de linkervoet. Een osteotomie van het kopje van de metatarsaal leidde tot een correctie van de deformiteit, een snelle revalidatie en een symptoomvrije sporthervatting.