Donderdag 30 juli 2015

Sportmedische praktijk - Trainingsdagboeken: theorie en praktijk

Trainingsdagboeken kunnen sporters en trainers/coaches voorzien van waardevolle informatie over het trainingsregime en de individuele reacties van sporters daarop. De resultaten van een vragenlijstonderzoek onder 224 sporters van nationaal (70%) en internationaal (30%) niveau worden gespiegeld aan eigen bevindingen en bevindingen uit de wetenschappelijke literatuur.
Praktijkonderzoek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 39, 5, 2006. Eerder verschenen in Sportgericht 2006;2;37-41. E. Nederhof, K.M. Volkers, R.L.W. Dekker, K.A.P.M. Lemmink. Trefwoorden: trainingsdagboek, trainingsbelasting, fysieke belastinggrens

Trainingsdagboeken kunnen sporters en trainers/coaches voorzien van waardevolle informatie over het trainingsregime en de individuele reacties van sporters daarop. De resultaten van een vragenlijstonderzoek onder 224 sporters van nationaal (70%) en internationaal (30%) niveau worden gespiegeld aan eigen bevindingen en bevindingen uit de wetenschappelijke literatuur. Hoewel trainingsdagboeken nuttig zijn voor sporters in verschillende takken van sport, bleek dat individuele sporters (74%) vaker een trainingsdagboek bijhielden dan teamsporters (11%). De meeste sporters hielden gegevens bij over trainingsbelasting (86%), vaak een combinatie van een objectieve en een subjectieve maat, precies zoals ook wordt aanbevolen. Naast de trainingsbelasting is het ook nuttig gegevens bij te houden van de mate waarin een sporter herstelt van zijn trainingen en van stressoren naast de sport. Sporters en coaches wordt aangeraden regelmatig in het dagboek terug te kijken en de gegevens te gebruiken voor het optimaliseren van het trainingsregime, en zo te werken naar topprestaties.