Donderdag 30 juli 2015

Sportmedische Praktijk - Postero-superior impingement van de schouder

Het doel van dit artikel is om een van de meest voorkomende vormen van impingement bij bovenhandse sporters te belichten. Het gaat hier om het zogenaamde posterosuperior impingement. De blessure kenmerkt zich aanvankelijk door een overbelasting van de spieren van de rotatorencuff; deze spieren hebben als belangrijkste taak het stabiliseren van het glenohumerale gewricht. Zorgvuldig onderzoek is in dit stadium noodzakelijk, daar als gevolg van langdurige overbelasting een microtraumatische schouderinstabiliteit kan ontstaan.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 37, 6, 2004. Delen van dit artikel zijn eerder verschenen in Fysiotherapeutische Casuïstiek, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten. A. Gokeler, M. Lehmann. Trefwoorden: instabiliteit, impingement, revalidatie, schouder, frozen shoulder

Het doel van dit artikel is om een van de meest voorkomende vormen van impingement bij bovenhandse sporters te belichten. Het gaat hier om het zogenaamde posterosuperior impingement. De blessure kenmerkt zich aanvankelijk door een overbelasting van de spieren van de rotatorencuff; deze spieren hebben als belangrijkste taak het  stabiliseren van het glenohumerale gewricht. Zorgvuldig onderzoek is in dit stadium noodzakelijk, daar als gevolg van langdurige overbelasting een microtraumatische schouderinstabiliteit kan ontstaan. De revalidatie is ingedeeld in drie fasen, waarbij in iedere fase aan bepaalde criteria moet worden voldaan voordat de sporter doorstroomt naar de volgende fase. Indien een conservatieve behandeling tot onvoldoende resultaat leidt is er mogelijk sprake van statische overbelasting met uitrekking van het voorste kapsel en dient een operatieve ingreep te worden overwogen.