Donderdag 30 juli 2015

Sportmedische Praktijk – M. pectoralis major ruptuur

Het is essentieel om tijdig de diagnose ‘m. pectoralis major ruptuur’ te stellen. Uit de literatuur blijkt dat de prognose bij een primaire operatieve reïnsertie van de pees in de regel goed is, terwijl de prognose bij een secundaire reïnsertie of bij conservatieve behandeling in het algemeen minder positief is.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport 37, 3, juni 2004. E. Stolk, M.H. de Jong, H.CH. Vogely, M.P. Heijboer Trefwoorden: spierruptuur, peesruptuur, conservatieve behandeling, operatieve behandeling, schouderklachten, bankdrukken

Het is essentieel om tijdig de diagnose ‘m. pectoralis major ruptuur’ te stellen. Uit de literatuur blijkt dat de prognose bij een primaire operatieve reïnsertie van de pees in de regel goed is, terwijl de prognose bij een secundaire reïnsertie of bij conservatieve behandeling in het algemeen minder positief is. Helaas wordt de juiste diagnose in eerste instantie soms gemist door onbekendheid van dit letsel en doordat het klinisch beeld van deze ruptuur niet altijd even imponerend is. Vaak voelen of horen de sporters wel wat scheuren in hun borst, maar pijn kan hierbij nagenoeg ontbreken. Daarnaast treedt er relatief vaak een partiële ruptuur op of kan de spierfascie blijven staan, waardoor de indruk kan ontstaan dat de pees nog intact is.