Donderdag 30 juli 2015

Sportmedische Praktijk - Excessief gebruik van voedingssupplementen door een topatlete

In de topsport worden vaak en veel voedingssupplementen gebruikt, vaak zonder kennis van de individuele behoeften van de topsporter en de aan suppletie verbonden gevaren. Dit artikel beschrijft een toplangeafstandsloopster die ten gevolge van verkeerd supplementgebruik misselijkheid- en braakklachten ontwikkelde tijdens intensieve trainingen en wedstrijden. Tegelijkertijd ervoer zij een duidelijke afname in prestaties.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 37, 6, 2004. E.J. Thimister, P.C.J. Vergouwen. Trefwoorden: supplementen, RDA, Voedingssupplementen, noael

In de topsport worden vaak en veel voedingssupplementen gebruikt, vaak zonder kennis van de individuele behoeften van de topsporter en de aan suppletie verbonden gevaren. Dit artikel beschrijft een toplangeafstandsloopster die ten gevolge van verkeerd supplementgebruik misselijkheid- en braakklachten ontwikkelde tijdens intensieve trainingen en wedstrijden. Tegelijkertijd ervoer zij een duidelijke afname in prestaties. Klinische en voedingskundige bevindingen en de daaruit voortvloeiende adviezen aan de atlete worden beschreven. De suppletiestrategie wordt kritisch bekeken in het licht van gezondheid en prestatie. Na stoppen van het suppletieprogramma en het drastisch veranderen van haar niet optimale voedingsgewoonten verdwenen de klachten en liep de atlete een persoonlijk record in haar eerstvolgende internationale marathon. Geconcludeerd wordt dat voedingskundige anamnese, analyse en adviezen van groot belang zijn bij de sportgeneeskundige begeleiding van topatleten.