Vrijdag 31 juli 2015

Sportmedische Praktijk - Een totale heupprothese bij een tiener na een liesblessure

Een liesblessure is vaak het gevolg van een sporttrauma en kan een chronisch karakter krijgen. Wanneer dit het geval is bij een jeugdige sporter, zullen andere en ernstiger aandoeningen van het bewegingsapparaat in de differentiaal diagnose moeten worden overwogen. Eén hiervan is de ‘slipped capital femoral epiphysis’. Het niet tijdig herkennen van dit ziektebeeld kan voor de jeugdige patiënt verstrekkende gevolgen hebben en zelfs leiden tot een indicatie voor een totale heupgewrichtvervanging.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 37, 4, 2004. B. van Steijnen, A.P.P.M. Driessen. Trefwoorden: liesblessure, slipped capital femoral epiphysis (SCFE), totale heuparthroplastiek

Een liesblessure is vaak het gevolg van een sporttrauma en kan een chronisch karakter krijgen. Wanneer dit het geval is bij een jeugdige sporter, zullen andere en ernstiger aandoeningen van het bewegingsapparaat in de differentiaal diagnose moeten worden overwogen. Eén hiervan is de ‘slipped capital femoral epiphysis’. Het niet tijdig herkennen van dit ziektebeeld kan voor de jeugdige patiënt verstrekkende gevolgen hebben en zelfs leiden tot een indicatie voor een totale heupgewrichtvervanging.