Donderdag 30 juli 2015

Sportmedische Praktijk – De behandeling van een ongewoon golfletsel

Insertietendopathie van de proximale kop van de m. sartorius is nog niet eerder beschreven als specifiek golfletsel. In de hier gepresenteerde casus gaat het om een 42-jarige man, die enkele dagen na een partijtje golf pijnklachten ontwikkelde ter plaatse van de spina iliaca anterior superior met een hinkend looppatroon.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 34, 4, augustus 2001. H.J. Duyck Trefwoorden: m. sartorius, insertietendinopathie, enthesopathie, paratenon

Insertietendopathie van de proximale kop van de m. sartorius is nog niet eerder beschreven als specifiek golfletsel. In de hier gepresenteerde casus gaat het om een 42-jarige man, die enkele dagen na een partijtje golf pijnklachten ontwikkelde ter plaatse van de spina iliaca anterior superior met een hinkend looppatroon. Behandeling bestond uit corticoid infiltratie, twee weken rust en rustige rekoefeningen. Een hypothese voor de oorzaak van deze specifieke enthesopathie wordt beschreven aan de hand van een biomechanische analyse van de golfswing.