Donderdag 30 juli 2015

Sportmedische Praktijk – Compressieneuropathie van de nervus ulnaris

Compressieneuropathie van de nervus ulnaris is een aandoening die relatief vaak voorkomt bij fietsers. Uit prospectief onderzoek blijkt dat na een vierdaagse fietswedstrijd of -toertocht over 600 km 70 procent van de fietsers klachten, passend bij uitval van de nervus ulnaris, ervoer.
Casus, verschenen in Geneeskunde & Sport, 2 2006. P. van Veldhoven, A. Weir, TH. C. de Winter. Trefwoorden: wielrennen, compressieneuropathie, nervus ulnaris, gevoelsverlies, krachtsverlies

Compressieneuropathie van de nervus ulnaris is een aandoening die relatief vaak voorkomt bij fietsers. Uit prospectief onderzoek blijkt dat na een vierdaagse fietswedstrijd of -toertocht over 600 km 70 procent van de fietsers klachten, passend bij uitval van de nervus ulnaris, ervoer. Deze klachten kunnen bestaan uit: zwakte van de ulnaris-geïnnerveerde handspieren, sensibiliteitsverlies aan de ulnaire zijde van de handpalm en de vierde en vijfde vinger, of beide. De compressieneuropathie ontstaat door voortdurende druk op een kwetsbaar deel van de nervus ulnaris: het verloop door het kanaal van Guyon. De aandoening kan voorkomen worden door de fiets juist af te stellen, goede demping voor de handen te gebruiken en de handen elke drie tot vier minuten op het stuur te verplaatsen. Indien desondanks een ulnaris compressieneuropathie ontstaat en er geen anatomische afwijkingen bestaan, is rust de beste behandeling, eventueel in combinatie met een polsbrace.