Woensdag 08 augustus 2018

Sportmedische Aspecten van Voetbal

Op vrijdag 05 oktober 2018 wordt van 9.00 uur tot 17.00 uur in het Sport Medisch Centrum KNVB te Zeist de cursus Sportmedische Aspecten van Voetbal gehouden.
De inschrijving voor de cursus Sportmedische Aspecten van Voetbal is geopend.

Iedereen heeft in 2017 natuurlijk genoten van het EK voetbal voor vrouwen in eigen land met natuurlijk als klap op de vuurpijl de titel voor de Nederlandse vrouwen! Maar de blik is er nu op gericht dat de vrouwen zich plaatsen voor het WK in 2019, terwijl de mannen vanaf september 2018 gaan proberen zich te plaatsen voor het EK in 2020!

Voetbal is een populaire tak van sport. De KNVB heeft ruim een miljoen leden en kent vele vormen zoals veldvoetbal, zaalvoetbal en beachvoetbal. Voetbal wordt beoefend door jong en oud, mannen en vrouwen, validen en minder validen. De kenmerken van voetbal (teamsport, contactsport, technische sport, explosieve sport, uithoudingsvermogen sport) maken dat er nogal wat gezondheidrisico's kleven aan voetbal. De sportarts zal gezien het grote aantal voetballers en dit gezondheidrisico een grote kans hebben in de praktijk geconfronteerd te worden met een voetballer met gezondheidproblemen of een voetballer die wil weten hoe bepaalde gezondheidrisico's te vermijden.

In deze cursus zullen deskundigen hun licht laten schijnen over een aantal aspecten van voetbal, waardoor u weer kunt scoren bij uw voetballers. In het kort zal de organisatie en het medische beleid van de KNVB besproken worden, de fysiologische en trainingsaspecten van voetbal en wordt er een overzicht van de epidemiologie van voetbalblessures gegeven. Er is ruim aandacht voor de ontwikkelingen en innnovaties die in het voetbal plaats vinden en is er veel aandacht voor de epidemiologie en behandeling van het VKB-letsel. Tot slot zullen de technologische ontwikkelingen bij het voetbal besproken worden. Daarbij zal er niet alleen ruimte worden ingebouwd voor interactie met de docenten, maar op het einde van de dag ook aan ‘eigen vaardigheid bij de (revalidatie) voetbaltraining’.

Sprekers tijdens deze dag zijn Edwin Goedhart (sportarts KNVB), Steijn Spreij (performance analist), Tim Janssen (bewegingswetenschapper), Melanie Inklaar (sportarts KNVB), Floor Groot (sportarts KNVB) en Niels Veldman (fysiotherapeut KNVB).

De cursus wordt gehouden bij het Voetbal Medisch Centrum KNVB te Zeist en is door de VSG voor sportartsen en door het College voor Accreditering van de KNMG voor huisartsen geaccrediteerd voor 6 uur. De prijs voor deze cursus inclusief lunch en cursusmateriaal bedraagt € 375,00.