Woensdag 29 november 2017

Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2017 was groot succes

Donderdag 23 en vrijdag 24 november 2017 vond voor alweer de dertiende keer het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres plaats. Het was een groot succes. Ruim 450 sportzorgprofessionals waaronder sportartsen en –fysiotherapeuten bezochten de dagen die voor iedereen wat wils boden ten aanzien van het bewegingsapparaat en exercise is medicine. De congresorganisatie kijkt dan ook met trots terug en dankt elke spreker en bezoeker hartelijk voor het mogelijk maken van dit congres.

Winnaars

Zoals ieder jaar werden er ook deze editie diverse prijzen uitgereikt. Hieronder een weergave van de prijzen en de winnaars:

Carefusion Prijs voor de Sportgeneeskunde

Winnaar beste proefschrift

Winnaar van het beste proefschrift was Guus Reurink met zijn proefschrift Managing acute hamstring injuries in athletes. Nummer 2 werd Marlou Dirks met haar proefschrift Interventional strategies to combat muscle disuse atrophy gevolg door nummer 3: Jos Kraal met zijn proefschrift: Home-Based Cardiac Rehabilitation. Development and evaluation of a novel intervention with telemonitoring guidance. De winnaars wonnen respectievelijk 2000,-, 500,- en 250,-. Prijzen werden beschikbaar gesteld door Carefusion.

 

Winnaar beste wetenschappelijke artikel

Winnaar van het beste wetenschappelijke artikel werd Thijs Braber met zijn artikel Occult coronary artery disease in middle-aged sportsmen wit a low cardiovascular risk score: The Measuring Athlete's Risk of Cardiovascular Events (MARC) study. 

Maarten Moen en Thijs Braber

Prijs beste vrije voordracht

De beste vrije voordracht werd gewonnen door Tryntsje Fokkema met zijn voordracht: 'Prognose en prognostische factoren van hardloopblessures bij beginnende hardlopers: een prospectief onderzoek'. Door afwezigheid nam Robert Jan de Vos de prijs voor hem in ontvangst. Tryntsje krijgt met zijn titel gratis toegang tot het 14e SMWJC in 2018.

Prijs beste poster

Bij de posters was er een gelijkspel. Belle van Meer kreeg met haar poster 'De betrouwbaarheid van voorste-kruisbandkenmerken op MRI vergeleken met arthroscopie' samen met Laurens Kapelle met zijn poster 'Delta P als alternatief criterium bij het diagnosticeren van het inspanningsgebonden compartimentsyndroom' de titel voor auteur van de beste poster. Laurens Kapelle was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, dus deed Jaap Stomphorst dat voor hem. Zowel Belle als Laurens krijgen met hun titel gratis toegang tot het volgende SMWJC in 2018.

Belle van Meer en Adam Weir

Aanmoedigingsprijs Sport & Geneeskunde

Dieter Leijnen heeft de Aanmoedigingsprijs voor Sport & Geneeskunde 2016 gewonnen met het artikel ‘Sporthervatting na stabilisatieprocedure van de schouder bij anterieure schouderinstabiliteit’ (Sport & Geneeskunde 2016 nr. 3 pagina 6 t/m 14).  Samen met coauteur K. Peers heeft hij een zeer volledig en nauwkeurig overzicht gegeven van sporthervatting na stabiliserende schouderoperaties. Het artikel scoorde met name hoog op de onderdelen relevantie, methode en de analyse. De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) wil ook volgend jaar door middel van de Aanmoedigingsprijs Sport & Geneeskunde wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de Sportgeneeskunde stimuleren. De prijs is bestemd voor jonge onderzoekers (tot en met 35 jaar) die als eerste auteur een wetenschappelijk artikel publiceren in het tijdschrift Sport en Geneeskunde. Manuscripten in de categorieën wetenschappelijk onderzoek, sportmedische praktijk en overzichtsartikelen komen in aanmerking voor de prijs van € 1000,-, de afgelopen jaren beschikbaar gesteld door NEA International.

Hoofdredacteur Suzan de Jonge, Dieter Leijnen en directeur NEA Rob Müller

Winnaars NVFS

De NVFS reikte dit jaar twee prijzen uit:

Winnaar NVFS Talent Award

Huub Boosten ontving de NVFS Talent Award en nam daarmee een cheque van 500,- in ontvangst. Huub won de prijs voor zijn onderzoek naar diverse uitvoeringen van de Star Excursion Balance Test en de gevolgen daarvan voor het gebruik in de dagelijkse praktijk. De prijs werd door alle opleidingen sportfysiotherapie in Nederland beschikbaar gesteld.

Huub Boosten en Marloes van Lierop

Winnaar NVFS Sportfysiotherapeut van het jaar 2017

Maarten Barendrecht nam de titel NVFS Sportfysiotherapeut van het jaar 2017 in ontvangst en kreeg van Fysiosupplies een cheque in handen ter waarde van 1000,-. Maarten kreeg de titel vanwegze zijn bijdrage aan de zorg voor geblesseerde sporters, zijn inzet voor preventieprogramma's met name in het handbal en zijn bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek in zijn huidige promotietraject aan de VU. Tevens begeleidt hij vele studenten sportfysiotherapie tijdens hun wetenschappelijke afstudeerproject. Hij is daardoor zowel in de praktijk als in het onderzoek breed geëquipeerd. 

Igor Tak en Maarten Barendrecht

 SMWJC18

Iedereen die tijdens het congres volgend jaar een workshop zou willen geven of een lezing wil doen, kan nu al voorstellen indienen via: events@sportmedia.nl. De data voor het SMWJC18 zijn al bekend! SMWJC18 vindt plaats op 29 en 30 november 2018! De congrescommissie ziet iedereen graag volgend jaar terug op het dan 14e Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres! Tot dan!