Maandag 28 september 2020

Sportarts Zimmermann benoemd tot hoogleraar Militaire Geneeskunde

Wessel Zimmermann (1964), senior sportarts en onderzoeker bij de Koninklijke Landmacht in Utrecht, is per 4 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Militaire Geneeskunde aan een Amerikaanse militaire universiteit nabij Washington DC.

Wessel Zimmermann (1964), senior sportarts en onderzoeker bij de Koninklijke Landmacht in Utrecht, is per 4 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Militaire Geneeskunde aan een Amerikaanse militaire universiteit nabij Washington DC. Uniformed Services University of the Health Sciences (USUHS) is een medische faculteit die artsen opleidt voor het Amerikaanse leger, de politie en de douane, de zogenaamde “geüniformeerde beroepen”. Deze universiteit is gelegen op hetzelfde terrein als het beroemde militaire hospitaal Walter Reed National Military Medical Center, waar gewonde Amerikaanse militairen worden opgevangen als zij vanuit een conflictgebied ergens ter wereld worden teruggevlogen naar de Verenigde Staten.

 

De medische faculteit verzorgt de opleiding tot basisarts en coördineert ook de opleidingen tot medisch specialist. Zimmermann is betrokken bij de afdeling Military Medicine. Deze afdeling verzorgt onderwijs in de vakgebieden sportgeneeskunde, bedrijfsgeneeskunde en spoedeisendegeneeskunde, steeds met een nadrukkelijke militaire invalshoek. Onderwerpen die in Military Medicine de laatste jaren veel aandacht krijgen zijn o.a.: 1. Wat is de beste behandeling van veel voorkomende sportblessures in het leger? 2. Hoe kunnen we voorkomen dat jonge militairen geblesseerd raken en het leger moeten verlaten? 3. Wat is de beste behandeling van hitteletsel, of koudeletsel? Zimmermann verzorgt jaarlijks gastcolleges aan de Amerikaanse sportartsen in opleiding over de behandeling van sportblessures die veel voorkomen in het leger en de preventie van blessureleed bij met name jonge militairen. In een periode van acht jaren heeft hij meegeschreven aan 45 publicaties, waarvan 23 keer als eerste auteur. Zijn speciale aandacht heeft de behandeling en preventie van overbelastingsblessures van de benen. Ook verzorgde hij meer dan 50 presentaties in 8 landen. In 2019 is hij aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd, professor Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde, was de promotor.

 

Het bestuur van de Amerikaanse Universiteit USUHS heeft na een gedetailleerde bestudering van het professionele portfolio van Zimmermann besloten hem aan te stellen als adjunct professor of military medicine. De toevoeging “adjunct” betekent dat Zimmermann niet full-time aanwezig zal zijn in Washington, hij zal enkele malen per jaar blijven overkomen om een bijdrage te leveren aan het onderwijs en het onderzoek in de militaire (sport-)geneeskunde.

 

Zimmermann blijft dus grotendeels werkzaam in Utrecht bij de afdeling TrainingsGeneeskunde en TrainingsFysiologie (TGTF) van de Landmacht. Met ongeveer 20 medewerkers, waaronder 3 sportartsen, 2 manueeltherapeuten, 1 doktersassistente, 6 wetenschappers en 7 blessurepreventiemedewerkers is deze afdeling “militaire sportgeneeskunde” een van de grootste sportmedische instellingen van Nederland. Zimmermann zal zijn arbeidstijd ongeveer 50/50 mogen verdelen over patiëntenzorg en onderzoekstaken. Ook voor het Nederlandse leger zijn de onderwerpen “inzetbaarheid” en “preventie van (sport-)blessures” de komende jaren topprioriteit. Meer informatie over zijn werk is te vinden op: www.sportartszimmermann.nl