Donderdag 13 september 2018

#SMWJC18: Blessurepreventie: hoe verder?

Op vrijdagochtend staat het programma van het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2018 in het teken van blessurepreventie. "We zijn met kennisontwikkeling heel ver in Nederland", aldus keynote speaker Willem van Mechelen. "Maar wat de implementatie van al onze kennis betreft mag het wat mij betreft nog wel een stapje verder." Blessurepreventie is niet meer weg te denken uit het dagelijkse werkveld van de sportartsen en -fysiotherapeuten.

Op vrijdagochtend staat het programma van het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2018 in het teken van blessurepreventie. "We zijn met kennisontwikkeling heel ver in Nederland", aldus keynote speaker Willem van Mechelen. "Maar wat de implementatie van al onze kennis betreft mag het wat mij betreft nog wel een stapje verder."

Blessurepreventie is niet meer weg te denken uit het dagelijkse werkveld van de sportartsen en -fysiotherapeuten. "Het is ook heel belangrijk", zegt Van Mechelen. We worden in onze samenleving steeds meer geconfronteerd met leefstijlgerelateerde aandoeningen. En daarvoor is bewegen één van de belangrijkste middelen om die aan te pakken. Voor sportartsen zie ik, naast uiteraard hun rol in de begeleiding van topsporters, ook een heel duidelijke rol weggelegd in de maatschappelijke opgave om zo veel mogelijk mensen op een verantwoorde manier aan het bewegen te krijgen. Daar hoort blessurepreventie een prominente plaats bij in te nemen."

 
Stand van zaken

Gevraagd naar de stand van zaken waar het gaat om onderzoek naar blessurepreventie in Nederland, zegt Van Mechelen: "Eigenlijk zijn we heel ver, Nederland is altijd een gidsland geweest op dit gebied. Zeker waar het gaat om de wetenschap, kun je gerust stellen dat we goed geïnformeerd zijn. Maar als het gaat om de brede implementatie en daadwerkelijke toepassing van onze kennis, die kan volgens mij best nog wel een stapje verder."
Implementatie
Die implementatievraag is lastig. Van Mechelen: "We weten dus hoe het moet, maar niemand doet het. Waar ligt dat aan? Dat wil ik als wetenschapper dan graag weten. We weten dat sommige interventies werken, misschien ligt het dan aan de condities waaronder die worden aangeboden, dat ze niet worden toegepast. Misschien moeten we anders tegen het implementeren aankijken. Tot nu toe hebben we veel kwantitatief onderzoek gedaan: hoeveel sporters, hoeveel blessures, et cetera. Wellicht moeten we ons meer richting kwalitatief onderzoek bewegen, proberen de ervaringen van de sporter centraal te stellen. Op die gedachtegang naar 'hoe nu verder?' wil ik in mijn betoog de congresgangers graag meenemen!"

Aanmelden voor het 14e Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres kan hier.