Maandag 10 augustus 2015

Preventie van hamstringblessures in de sport, ‘evidence based’

Een verrekking (strain) van de hamstrings is een veelvoorkomende blessure van de weke delen bij sporten waarbij sprinten en springen een rol spelen. Een groot probleem bij een verrekking van de hamstrings is de hoge incidentie van een recidief. Spierblessures kunnen ingedeeld worden in directe en indirecte blessures en zijn, afhankelijk van de ernst, normaliter verdeeld in drie gradaties. Er worden een aantal mogelijke risicofactoren voor het ontstaan van hamstringblessures genoemd.
Overzicht, verschenen in Geneeskunde & Sport, 38, 6, 2005. Eerder verschenen in: Dit artikel is eerder verschenen in: Br J Sports Med 2005;39(6):319-323, met de titel ‘Evidence based prevention of hamstring injuries in sport’. J. Petersen, P. Hölmich. Trefwoorden: spierblessure, EHBSO, strain, verrekking, hamstrings , behandeling, preventie

Een verrekking (strain) van de hamstrings is een veelvoorkomende blessure van de weke delen bij sporten waarbij sprinten en springen een rol spelen. Een groot probleem bij een verrekking van de hamstrings is de hoge incidentie van een recidief. Spierblessures kunnen ingedeeld worden in directe en indirecte blessures en zijn, afhankelijk van de ernst, normaliter verdeeld in drie gradaties. Er worden een aantal mogelijke risicofactoren voor het ontstaan van hamstringblessures genoemd. Slechts enkele daarvan zijn ‘evidence based’; andere zijn alleen gebaseerd op theoretische aannames. Er is een gebrek aan klinisch onderzoek naar de effectiviteit van revalidatieprogramma’s voor hamstringblessures. De initiële behandeling voor spierverrekkingen bestaande uit rust, ijs, compressie en elevatie is geaccepteerd; er bestaat echter geen consensus over de revalidatie van deze blessures. Er is niet veel ‘evidence based’ onderzoek uitgevoerd naar de preventie van hamstringblessures. Voor zover wij weten zijn er tot nu toe slechts twee prospectieve onderzoeken gepubliceerd. Omdat de blessures veel voorkomen bij voetbal en andere sporten waarbij sprinten en springen een rol spelen is er behoefte aan nader onderzoek, liefst in de vorm van gerandomiseerde klinische trials.