Vrijdag 14 augustus 2015

Pijn na een letsel is niet altijd pijn door een letsel. Het osteoïd osteoom

Het osteoïd osteoom is een benigne botvormende tumor waarvan de diagnose moeilijk is om te stellen. In deze klinische les worden drie patiënten gepresenteerd waarbij het stellen van de diagnose osteoïd osteoom moeilijk was door misleidende radiologische bevindingen, aspecifieke locatie voor het osteoïd osteoom, of door een medische voorgeschiedenis die een andere diagnose doet vermoeden. In alle gevallen kon de diagnose pas met zekerheid worden gesteld na het verrichten van een biopsie, ondanks radiologisch onderzoek en/of een botscan.
Casuïstiek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 36, 4, 2003. D. Kok, R.L. Diercks, S.W. Bredeweg. Trefwoorden: sporttrauma, osteoïd osteoom, diagnosestelling, algoritme, behandeling

Het osteoïd osteoom is een benigne botvormende tumor waarvan de diagnose moeilijk is om te stellen. In deze klinische les worden drie patiënten gepresenteerd waarbij het stellen van de diagnose osteoïd osteoom moeilijk was door misleidende radiologische bevindingen, aspecifieke locatie voor het osteoïd osteoom, of door een medische voorgeschiedenis die een andere diagnose doet vermoeden. In alle gevallen kon de diagnose pas met zekerheid worden gesteld na het verrichten van een biopsie, ondanks radiologisch onderzoek en/of een botscan. Alle patiënten waren klachtenvrij na het excideren van het osteoïd osteoom. De diagnose osteoïd osteoom moet worden overwogen bij een trauma waarna onbegrepen langdurige pijn wordt gepresenteerd eventueel gepaard gaande met zwelling. In de klinische les zit een radiologisch algoritme die dient voor het onderzoek van patiënten die worden verdacht van een osteoïd osteoom.