Maandag 03 augustus 2015

Physical training in chronic heart failure

Onderzoek naar de rol van fysieke training als therapeutische modaliteit bij patiƫnten met chronisch hartfalen, met nadruk op het veiligheidsaspect en de toepasbaarheid.

Het doel van dit proefschrift was de plaats te bestuderen van fysieke training als therapeutische modaliteit bij patiënten met chronisch hartfalen, met nadruk op het veiligheidsaspect en de toepasbaarheid.

In 1995 zijn de Richtlijnen Hartrevalidatie gepubliceerd door de Revalidatie Commissie. Hierin werden geen aanbevelingen gedaan voor hartrevalidatie bij hartfalen. Tegenwoordig is echter algemeen geaccepteerd dat fysieke activiteit effectief is in de primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten. Recente studies geven aanwijzingen dat fysieke training ook gunstige effecten kan sorteren bij patiënten met chronisch hartfalen, resulterend in toegenomen inspanningstolerantie en functionele capaciteit. Wanneer meer wetenschappelijk bewijs verkregen wordt dat fysieke training binnen het kader van hartrevalidatie veilig en gunstig is voor het groeiend aantal patiënten met hartfalen, dan kunnen ook op deze populatie toegespitste aanbevelingen worden geformuleerd.

Wilt u dit item inzien? Stuur een mail naar vsg@sportgeneeskunde.com.