Maandag 01 mei 2017

Patellofemoral pain: Where does the pain come from?

Patellofemorale pijn (PFP) is pijn rondom en/of achter de knieschijf voornamelijk tijdens traplopen, rennen, fietsen, hurken. Voor deze veelvoorkomende knieklacht wordt meestal oefentherapie toegepast. Dit proefschrift toont aan dat oefentherapie effectiever is dan geen therapie, waarbij met name een combinatie van heup- en kniemusculatuur oefeningen effectief lijkt. Een groot deel van de patiƫnten houdt echter klachten ondanks therapie. Om tot doelgerichtere behandelingen te komen, is het belangrijk om te weten waar de pijn vandaan komt. Met behulp van zeer vernieuwende, geavanceerde, kwantitatieve MRI technieken hebben we in het Erasmus Medisch Centrum gekeken naar verschillen tussen een grote groep van 64 patiƫnten met PFP en 70 gezonde controlepersonen.

Tot op heden dacht men dat kraakbeenschade een belangrijke rol zou spelen, maar deze thesis toont aan dat patiënten niet meer kraakbeenbeschadigingen hebben op de routine MRI en ook geen verminderde kraakbeensamenstelling bepaald met geavanceerde MRI. Verder worden er niet meer beschadigingen aan andere patellofemorale weefsels gezien en geen verminderde doorbloeding van het bot van de patella, bepaald met geavanceerde MRI. 

Tot slot kan het dat de patiënt pijn voelt doordat de pijngevoeligheid verhoogd is. Dit blijkt inderdaad zo te zijn, met name bij vrouwelijke patiënten. Dit schept mogelijkheden voor nieuwe behandelingen in de toekomst.

Bekijk het proefschrift.