Woensdag 22 juli 2015

Opvolging van prestaties bij jonge Wielrenners. Fysiologische kenmerken van kinderen tijdens inspanningen

De invloed van wielertraining op een aantal fysiologische kenmerken bij jonge kinderen tussen acht en twaalf jaar werd onderzocht.
Onderzoeksartikel, verschenen in Geneeskunde & Sport 39, 3, juni 2006. N. Kerstens, L. Buyse, R. Meeusen Trefwoorden: aeroob, anaeroob, kinderen, herstel, zuurstofopname

De invloed van wielertraining op een aantal fysiologische kenmerken bij jonge kinderen tussen acht en twaalf jaar werd onderzocht. De resultaten van een maximale inspanningsproef op de fietsergometer met inspanningselektrocardiogram spirometrie en lactaatbepaling werden vergeleken met de literatuurgegevens, waarna een aantal conclusies en trainingsrichtlijnen werden geformuleerd. Kinderen kunnen heel goed korte inspanningen verdragen (tot 15 seconden). Anaërobe inspanningen van meer dan 15 seconden moeten progressief en voorzichtig opgebouwd worden. Ze hebben minder glycogeenreserves dan volwassenen. Aërobe inspanningen worden zeer goed verdragen en mogen reeds op jonge leeftijd veel getraind worden. Kinderen gebruiken bij inspanningen preferentieel meer vetten dan volwassenen. Lage trainingsintensiteit verhoogt ook bij kinderen de anaërobe drempel. Ze recupereren goed na een inspanning en de lactaatconcentratie in het bloed daalt snel. De beste manier om te recupereren is actieve recuperatie met een intensiteit van 40 tot 50 procent van de VO2 max. Een maximale inspanningstest is een zeer goede manier om prestaties bij jonge wielrenners te volgen.