Donderdag 26 januari 2017

Nieuw! Aspetar protocol en video voor herstel hamstringblessures - Open acces!

Experts van het Aspetar Sports Medicine and Orthopaedic Hospital in Doha, Qatar, hebben een evidence-based protocol opgesteld voor de revalidatie van sporters met hamstringblessures. Dit protocol bevat criteria waaraan sporters moeten voldoen, eer ze door mogen doorgaan naar de volgende fase in het herstel. Het protocol geldt voor alle hamstringblessures (graad 0-3). Ook hebben de experts een instructievideo gemaakt die hoort bij het herstelprogramma. Beiden voor abonnees open acces en binnen één muisklik te openen!
Nieuwsbericht over het nieuwe Aspetar Hamstring Protocol en bijbehorende video. Trefwoorden: hamstring, herstelprogramma, protocol, fysieke testen.

Experts van het Aspetar Sports Medicine and Orthopaedic Hospital in Doha, Qatar, hebben een evidence-based protocol opgesteld voor de revalidatie van sporters met hamstringblessures. Een van de voorwaarden voor progressie in het herstel is dat er criteria worden gesteld in termen van uitkomstmaten van specifieke lichamelijke testen, waaraan een sporter moet voldoen om naar de volgende fase van het herstel te kunnen gaan. Deze criteria hebben de experts in dit protocol opgesteld en gelden voor alle hamstringblessures (graad 0-3).

Het protocol is in één muisklik te openen, net als de instructievideo die horen bij de hersteloefeningen! Allemaal open acces voor abonnees!

Dagelijkse fysieke testen

Volgens het protocol moeten er dagelijks fysieke metingen worden verricht met betrekking tot: subjectieve pijn, palpatiepijn, range of motion, flexibiliteit en kracht. Deze criteria helpen de sportarts/ sportfysiotherapeut om het protocol per dag aan te passen aan hoe de sporter zich die dag presenteert en aan hoe de (na)reactie was op de behandeling/training van de dag ervoor. Ondanks dat elke fase in het herstel specifieke oefeningen kent, raden de experts in het protocol aan goed klinisch te redeneren. Alleen dan kan het protocol tijdens iedere sessie optimaal worden gebruikt. Zo moeten ook sportspecifieke hamstring-einddoelen en verwachte individuele risicofactoren als rompstabiliteit in ogenschouw worden genomen.

Zes fases

Breed genomen bestaat het herstelprotocol uit zes fases, waarvan drie fysiotherapeutisch en drie sportspecifiek. Een overlap van oefeningen tijdens de fases is toegestaan, juist omdat het protocol erop gericht is dat het herstel moet worden aangepast aan de uitkomsten van dagelijkse fysieke testen. Daarnaast verloopt geen enkel herstel hetzelfde. Belangrijkste kenmerk van het protocol is dat in elke herstelfase gefocust wordt op het snel weer terugkomen op het niveau van het herhaaldelijk kunnen trekken van sprints en het snel kunnen veranderen van richting. 

Bekijk het protocol

Het Aspetar Hamstring Protocol is open acces. Lees hier het protocol.

Bekijk de video met oefeningen

De experts hebben naast het protocol ook een video gemaakt van alle oefeningen tijdens het herstelprogramma. Handig voor zowel de zorgprofessional als de patiënt. Bekijk hier het oefenprogramma.

Uniek! Mogelijkheid tot gratis sportartsconsult en spoed-MRI bij hamstringletsel

Heeft uw patiënt een hamstringblessure? In het AMC zijn onder andere sportarts Dr. Hans Tol en musculoskeletaal radioloog Professior Mario Maas bezig met een onderzoek naar nieuw MRI-onderzoek bij hamstringblessures. Zij bieden in dit kader een nieuwe innovatieve MRI-techniek, waar u als sportzorgprofessional en uw sporter nu GRATIS van kunnen profiteren. Afspraken voor een spoed-MRI kunnen 24/7 gemaakt worden. Lees meer.