Donderdag 12 oktober 2017

Nederlandse uitgave BJSM 2017; knipoog naar ‘sex, drugs en rock ’n roll’

De Nederlandse editie van de British Journal of Sports Medicine is weer verschenen met dit jaar als editors Suzan de Jonge en Hans Zwerver. Zij zetten met een knipoog in op: sex, drugs en rock ’n roll!
Nieuwsbericht rondom de jaarlijkse Nederlandse editie van de BJSM. Dit jaar door editors Suzan de Jonge en Hans Zwerver verzorgd met een knipoog naar sex, drugs en rock 'n roll.

De Nederlandse editie van de British Journal of Sports Medicine is weer verschenen met dit jaar als editors Suzan de Jonge en Hans Zwerver.  Zij zetten met een knipoog in op: sex, drugs en rock ’n roll!

Themanummer

Ieder jaar brengt de VSG een eigen editie uit van de BJSM. Uitverkoren Nederlandse editors mogen uit een lijst een thema kiezen voor hun nummer. Dit jaar hebben huidig en voormalig hoofdredacteur van Sport & Geneeskunde Suzan de Jonge en Hans Zwerver gekozen voor exercise = medicine. Suzan: “Dit hebben we vooral gedaan omdat exercise = medicine erg belangrijk is. Niet alleen sporten is een medicijn, maar elke vorm van bewegen. Beweging helpt tegen enorm veel gezondheidsproblemen.” De Jonge en Zwerver hebben vervolgens uit het enorme aantal manuscriptinzendingen dat de BJSM jaarlijks krijgt aangeboden een reeks artikelen gekozen dat goed aansluit op het thema exercise = medicine, zoals artikelen over ouderen en beweging en over fysieke activiteit bij impotentie. Ook de economische gevolgen van fysieke inactiviteit worden belicht.

Een warm up met sex, drugs en rock ’n roll

Suzan en Hans hebben een letterlijke ‘warm’ up gegeven, waarbij ze sex, drugs en rock ’n roll hebben aangehaald als metafoor voor exercise = medicine. Terwijl the blue pill Viagra (sex en drugs) al jaren wordt voorgeschreven bij impotentie, blijkt beweging ook te helpen bij erectiestoornissen. En rock ‘n roll staat symbool voor dansen als bewegingsvorm. Dansen kan op iedere leeftijd en verbetert op korte termijn de fitheid. Dat de warm up letterlijk als ‘warm’ up kan worden opgevat, blijkt wel uit het feit dat er al positieve reactie vanuit het buitenland is gekomen, waarbij gezegd werd dat er nog  nooit zo’n scherpe warm up in de BJSM is gezien. “De openheid van de Nederlandse cultuur om over dit soort zaken te praten, verschilt dan ook erg met de openheid hierover in andere landen”, aldus Suzan.

In de Nederlandse editie werd uiteraard ook kort het aankomende Sportmedisch wetenschappelijk Jaarcongres  aangehaald.

Ook lezen?

Als lid van de Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft u gratis online toegang tot de ‘British Journal of Sports Medicine’. De online toegang is beschikbaar via het besloten deel van de VSG-website.  Voor vragen kunt u contact opnemen met Danny de Beer van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, telefoon 030 225 22 90.