Donderdag 19 juli 2018

Midproportion Achilles Tendinopathy: Incidence, Imaging and Treatment

Chronische Achillespees aandoeningen komen veel voor in de huisartsenpraktijk en zijn een groot probleem voor sporters met hardloop- en sprong belastingen, na 5 jaar is slechts 40% van de patiƫnten volledig pijnvrij. Patiƫnten met type 2 diabetes zonder klachten aan de Achillespees hebben wel een licht verminderde Achillespees structuur t.o.v. gezonde leeftijdsgenoten, deze verschillen worden grotendeels verklaard door BMI (Body Mass Index). In het proefschrift van Suzan de Jonge worden verschillende behandelopties van midportion Achilles tendinopathie onderzocht.

Chronische Achillespees aandoeningen komen veel voor in de huisartsenpraktijk en zijn een groot probleem voor sporters met hardloop- en sprong belastingen, na 5 jaar is slechts 40% van de patiënten volledig pijnvrij. Patiënten met type 2 diabetes zonder klachten aan de Achillespees hebben wel een licht verminderde Achillespees structuur t.o.v. gezonde leeftijdsgenoten, deze verschillen worden grotendeels verklaard door BMI (Body Mass Index).

In het proefschrift van Suzan de Jonge worden verschillende behandelopties van midportion Achilles tendinopathie onderzocht:

-          Twee post-injectie protocollen werden getest in kadavers, waarbij geen verschillen werden gevonden in intratendineuze (in de pees) en peritendineuze (rond de pees) verspreiding tussen de twee post-injectie protocollen. Er is geen relatie gevonden tussen de mate van pijn en neovascularisatie. Ook was de duur van de klachten niet gerelateerd aan neovascularisatie.

-          Een RCT naar de effectiviteit van een oefentherapie programma bestaande uit excentrische oefeningen en eenzelfde oefentherapieprogramma in combinatie met een nachtspalk, laat zien dat de nachtspalk geen significante effecten geeft. Het oefentherapieprogramma geeft verbetering in functionele uitkomst.

-          Ook een injectie met plaatjes-rijk plasma (PRP) als toevoeging op het excentrische oefenprogramma geeft geen meerwaarde.

 

Suzan promoveerde op  9 september 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ze won met haar proefschrift de tweede prijs bij TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde 2016.

 

Lees het proefschrift.