Woensdag 25 januari 2017

Managing Acute Hamstring Injuries in Athletes

In dit promotieonderzoek/proefschrift zijn 80 patiƫnten onderzocht met een acute hamstringblessure. Daarin stonden twee aspecten centraal: de effectiviteit van plaatjes-rijk-plasma injecties op het herstel na een hamstringblessure en de waarde van MRI bij hamstringblessures.
Proefschrift (2015) van sportarts Guustaaf Reurink, Erasmus Universiteit Rotterdam. Trefwoorden: Hamstring, spierblessure, MRI, plaatjes-rijk plasma, PRP.

In dit promotieonderzoek van Guustaaf Reurink zijn 80 patiënten onderzocht met een acute hamstringblessure. Daarin stonden twee aspecten centraal:

  1. De effectiviteit van plaatjes-rijk-plasma injecties op het herstel na een hamstringblessure
  2. De waarde van MRI bij hamstringblessures

 Plaatjes-rijk plasma (PRP) injecties

Injectie met PRP is een populaire nieuwe behandelmethode die veelvuldig wordt toegepast bij sportblessures. Hierbij wordt lichaamseigen bloedplasma ter plaatse van het letsel geïnjecteerd, waarbij gedacht wordt dat de verhoogde concentratie groeifactoren in het bloedplasma het weefselherstel stimuleren.

In een dubbelblind gerandomiseerde studie werd geen effect van PRP-injecties op de blessureduur en het aantal recidiefblessures gevonden.

MRI bij hamstringblessures

Reurink onderzocht de waarde van MRI voor het voorspellen van de blessureduur en bij beslissingen voor sporthervatting. MRI bleek geen aanvullende waarde bovenop het klinisch onderzoek te hebben voor zowel het voorspellen van de blessureduur als bij het bepalen of iemand weer klaar is om de sport te hervatten.

Belangrijkste conclusies klinische toepasbaarheid bij acute hamstringblessures

-          PRP-injecties dragen niet bij aan een sneller herstel of het reduceren van de kans op een recidief hamstringblessure;

-          MRI-onderzoek heeft geen toegevoegde waarde bij het inschatten van de blessureduur of de kans op een recidief hamstringblessure.

Bekijk het totale proefschrift 'Managing Acute Hamstring Injuries in Athletes'.