Vrijdag 28 juli 2017

Keynote speaker SMWJC17 Roald Bahr: 'Guru in de injury prevention'

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Roald Bahr. Wie is hij en waarom is hij als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Roald Bahr. Wie is hij en waarom is hij als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

Wie: Prof. Roald Bahr

 Roald Bahr

Wat:

  • Hoofd blessurepreventieprogramma ASPREV, Aspetar (Doha, Qatar);
  • Professor sportgeneeskunde, Norwegian School of Sport Sciences (Noorwegen);
  • Voorzitter Sports Trauma Research Center (Oslo, Noorwegen)

Waarom keynote speaker?

Congresvoorzitter Adam Weir legt uit. “Roald Bahr is na zijn studie geneeskunde en tussentijdse master kynesiologie aan de University of California (LA) vanuit Noorwegen uitgegroeid tot een van de grootste sportartsen ter wereld. Het was ook niet voor niets dat hij in 2008 de eervolle Prince Philip Medal ontving uit de handen van Royal Highness, The Duke of Edinburgh, KG, KT. Bahr ontving de Prince Philip Medal voor de belangrijke bijdrage die hij levert aan de sportgeneeskunde. Naast dat Bahr hoofdredacteur is van het welbekende IOC Manual of Sports , staat hij voornamelijk bekend als dé guru in de injury prevention. Hij was een van de eersten die op grootschalige basis onderzoek deed naar risicofactoren voor sportblessures. Zo onderzocht hij onder andere welke factoren  bij vrouwen een risico vormen voor een voorste-kruisbandscheur in het handbal, de grootste sport in Noorwegen. Hij kwam tot de conclusie dat niet alleen vrouwen met een risicofactor, al dan niet lichamelijk of sportspecifiek, zoals de manier van landen, maar het gehele handbalteam mee zou moeten doen aan een preventieprogramma. Ook onderzocht Bahr het effect en nut van screening op blessurepreventie. Blessurepreventie is hét onderwerp dat hij tijdens het congres zal belichten.”

Waar gaat de keynote-lezing over?

Weir: “Roald Bahr neemt tijdens het congres het nut van screening onder de loep. Boodschap zal vooral luiden: wees realistisch. Screening kan wel huidige problematiek aan het licht brengen, maar kan het daadwerkelijk voorspellen of een sporter ook echt een blessure krijgt? Waarschijnlijk niet, omdat in de screening de markers aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, willen ze überhaupt iets zinnigs kunnen zeggen over het blessurerisico. Aan welke voorwaarden dan precies, en hoe we dan wél naar screening moeten kijken, zal Bahr ingaan tijdens het congres. Zeer interessant. Noorwegen is erg ver in blessurepreventie. Een aanrader dus! Des te meer, omdat Bahr een enorm goede spreker is. Daarom geeft hij tijdens het congres tevens een workshop over presenteren!”

Meer informatie over Roald Bahr

  • Bahr licht het onderwerp screening in relatie tot blessurepreventie toe in een recente podcast van de BJSM waarin hij ook ons het SMWJC 2017 noemt.
  • Of lees zijn open access overzichtsartikel dat onlangs in de British Journal Of Medicine verscheen.
  • Of bekijk het filmpje dat hij zelf in het Noorse landschap maakte over zijn lezing over het nut van screening:

Meer informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17. Roald Bahr spreekt op de eerste congresdag, namelijk donderdag 23 november 2017. De workshop ‘Presenteren’, geeft hij ook op de donderdag.

De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij De Heerlickheijd van Ermelo. Schrijf je in vóór 1 september 2017 en profiteer van een interessante vroegboekkorting. Daarnaast is er natuurlijk ook weer een aantrekkelijke korting voor de sportarts die zijn/haar sportfysiotherapeut meeneemt naar het congres.