Woensdag 15 november 2017

Keynote speaker SMWJC17 Henk Bilo: 'Vooraanstaande, bevlogen en patiëntgerichte diabetesexpert'

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Henk Bilo. Wie is hij en waarom is Bilo als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

Wie: Prof. dr. Henk Bilo

 

Wat: Internist (Isala) en hoogleraar Inwendige geneeskunde (UMCG)

Waarom keynote speaker?

Congrescommissielid Suzanna de Vries legt uit: “Henk Bilo kunnen we, ook nu hij sinds een paar maanden met pensioen is, gerust de meest vooraanstaande expert op het gebied van diabetes noemen. Hij richt zich op de behandeling van diabetes in het algemeen, maar houdt zich ook bezig met diabetes in relatie tot sport. In 2010 is Bilo koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau op grond van zijn vernieuwende verdiensten voor de interne geneeskunde op het gebied van diabetes en nierziekten op nationaal en internationaal niveau. Bilo is een van de internisten in Nederland die de diabeteszorg heeft verbeterd en de levenskansen heeft vergroot. Zo heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de inwendige insulinepomp. Dit is belangrijk voor een (gelukkig) kleine groep van mensen met diabetes, die echt op geen enkele andere manier te regelen is.

Bilo is, nu hij niet meer praktiserend arts is, nog steeds druk met onderzoek en ontwikkeling. Hij houdt zich bijvoorbeeld nog bezig met de organisatie van congressen en het geven van onderwijs op het gebied van diabetes en begeleidt momenteel nog 8 promovendi. Via een speciaal platform; www.diabetes2.nl, kunnen hulpverleners altijd terecht voor hun vragen over diabeteszorg. Bilo is dus oprecht (nog steeds) van betekenis voor de diabeteszorg en diabeteshulpverlener en daardoor ook voor de mens met diabetes. Henk Bilo heeft tijdens zijn werk in de praktijk ook nog eens bewezen een echte patiëntendokter te zijn. Hij nam altijd ruim de tijd voor ze en gaf ze zelfs zijn mobiele nummer, zodat ze hem altijd konden bereiken met vragen rondom hun ziekte. Dit werd heel erg gewaardeerd en er is eigenlijk nooit misbruik van gemaakt.

Ook zelf profiteert Bilo van zijn inzichten in diabetes. Door zijn betrokkenheid bij de Bas van de Goor Foundation, de stichting die zich bezighoudt met het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met diabetes door middel van sport en bewegen, is Bilo zelf ook meer gaan bewegen en fitter geworden. Zo begeleidt hij onder andere expedities vanuit de stichting, waarbij mensen met diabetes bergen beklimmen en andere fysieke uitdagingen aangaan. Hiermee laten ze zien dat ze hun sportieve ambities door hun diabetes niet uit de weg hoeven te gaan.

Inmiddels is Henk Bilo net een paar maanden met pensioen, maar zijn hart zal altijd bij de diabeteszorg blijven. Duidelijk is dan ook wel dat Henk Bilo niet op ons congres mocht ontbreken!”

Waar gaat de keynote lezing over?

“De keynotesessie van Bilo gaat over bewegen en diabetes. Is beweging nu een preventiemiddel tegen diabetes, of is het een behandelingsmethode? Bewegen is erg goed voor mensen met diabetes type 1, maar om twee redenen ook voor mensen met diabetes type 2. Diabetes type 2 ontstaat bij de meerderheid van de mensen door de leefstijl en door het feit dat mensen steeds ouder worden. Lichaamsbeweging kan diabetes type 2 voorkomen, maar ook het leven met diabetes type 2 verbeteren. Men blijft langer gezond en de conditie blijft op peil. Hoe werkt dit precies? Bilo legt dit uit. Daarnaast kan iedereen sporten en bewegen op het eigen niveau. Men hoeft dus niet uit te groeien tot een topsporter. Er zijn veel manieren om te (gaan) sporten en bewegen. Bilo zal een aantal beweeginitiatieven die momenteel in Nederland genomen worden, onder de loep houden. Tevens zal Bilo aandacht besteden aan uitkomsten van internationale studies naar de invloed van bewegen op diabetes.”

 Meer informatie over Henk Bilo

  • Lees het open acces artikel over fysieke activiteit op hoogte bij mensen met diabetes, dat Henk Bilo samen met onder andere Suzanna de Vries heeft geschreven voor het blad ‘Diabetes Care’:  Physical Activity at Altitude: Challenges for People With Diabetes;
  • Bekijk het filmpje over een van de expedities die de Bas van de Goor Foundation organiseerde in 2008, waarin mensen met diabetes laten zien dat ze hun sportieve ambities met diabetes gewoon nog waar kunnen maken. Henk Bilo begeleidt nog steeds dergelijke expedities:

 

Meer Informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17.  De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij De Heerlickheijd van Ermelo. Er is natuurlijk ook weer een aantrekkelijke korting voor de sportarts die zijn/haar sportfysiotherapeut meeneemt naar het congres. Inmiddels hebben al meer dan 300 mensen zich ingeschreven, dus zorg dat u erbij bent! Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar!