Donderdag 12 oktober 2017

Keynote speaker SMWJC17 Frank Backx: 'Van alle sportmedische markten thuis'

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Frank Backx. Wie is hij en waarom is Backx als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Frank Backx. Wie is hij en waarom is Backx als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

Wie: Prof. dr. Frank Backx                                                  

 Frank Backx

Wat: Sportarts en hoogleraar klinische sportgeneeskunde, UMC Utrecht

Waarom keynote speaker?

Congresvoorzitter Adam Weir legt uit. “Waarschijnlijk behoeft Frank Backx helemaal geen uitleg meer en kent iedere congresbezoeker hem al, maar toch kan een kleine ode geen kwaad. Backx is in 2007 als eerste sportarts in Nederland benoemd tot hoogleraar klinische sportgeneeskunde. We hadden natuurlijk al Prof. dr. W.L. Mosterd die in 1988 vanuit de cardiologie benoemd werd tot bijzonder hoogleraar klinische sportgeneeskunde en Prof. dr. R.L. Diercks in 2004 vanuit de orthopedie, maar de benoeming van een sportarts tot hoogleraar sportgeneeskunde was voor de sportgeneeskunde een heuse mijlpaal. Het belangrijkste kenmerk van Backx is dat het een allrounder is. Dat hij dus van alle sportmedische markten thuis is. Wel is hij specifiek een van de grondleggers van de blessure-epidemiologie. In 1991 promoveerde Backx dan ook op epidemiologisch onderzoek naar blessures onder jeugdigen. Maar, zoals gezegd is Backx uiteindelijk in zijn rol als hoogleraar ‘gediversifieerd’. Backx doet veel onderzoek, maar werkt ook in de praktijk en begeleidt daarnaast ook nog veel promovendi. Ook ik heb bewust mijn promotie bij Backx gedaan. Toch hartstikke mooi omdat bij een sportarts die hoogleraar sportgeneeskunde is te mogen doen? Ook bij de Vereniging van Sportgeneeskunde heeft Frank een behoorlijk track record opgebouwd. Ik weet niet precies hoeveel commissies er binnen de vereniging zijn, maar hij heeft in de loop der jaren aan veel ervan een bijdrage geleverd.  Ruim tien jaar lang is Backx dan ook als congrescommissielid en congresvoorzitter achter de schermen bezig geweest met de organisatie van ons jaarcongres. De commissie vond het nu dan ook wel eens  tijd dat Backx zélf eens zijn rijkelijke kennis met de bezoekers kon delen. Een plaats als keynote speaker is dan wel het minste dat hij verdient.”

Waar gaat de keynote lezing over?

“Tijdens het congres spreekt Backx tweeledig over blessurepreventie. Allereerst belicht hij alle mythes die er zijn rondom blessurepreventie. Moeten we nu wel of niet voor- en/of achteraf rekken en strekken? Moeten we om enkelblessures te voorkomen een brace gaan dragen? Of moeten we blessuregevoelige gebieden intapen? Welke preventiemiddelen zijn nu eigenlijk wetenschappelijk effectief bewezen? Ten tweede geeft Backx ons op basis van de wetenschappelijke evidentie praktijkadviezen. Wat helpt écht en hoe kunnen we het preventiemiddel dan inzetten? Verschillende sporttakken zullen hierbij de revue passeren. “

Meer informatie over Frank Backx

Lees een van de meest recente onderzoeksartikelen waaraan Frank Backx een bijdrage heeft geleverd:

Meer informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17.  De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij De Heerlickheijd van Ermelo. Er is natuurlijk ook weer een aantrekkelijke korting voor de sportarts die zijn/haar sportfysiotherapeut meeneemt naar het congres.