Vrijdag 27 oktober 2017

Keynote speaker SMWJC17 Erik Witvrouw: 'Levende legende binnen de sportfysiotherapie'

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Erik Witvrouw. Wie is hij en waarom is Witvrouw als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Erik Witvrouw. Wie is hij en waarom is Witvrouw als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat hij het over hebben?

 Wie: Prof. dr. Erik Witvrouw

 Erik Witvrouw

Wat: Hoogleraar revalidatiewetenschappen & kinesitherapie, Universiteit van Gent

Waarom keynote speaker?

Congresvoorzitter Adam Weir legt uit. “Mondiaal is Erik Witvrouw toch wel de grootste hoogleraar sportfysiotherapie. Google hem maar eens en je ziet dat hij meer dan 120 wetenschappelijke publicaties op zijn naam heeft staan én dat hij op meer dan 100 congressen wereldwijd heeft gesproken. Zo ook al eerder op ons Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres. Witvrouw is niet in één specifiek onderwerp gespecialiseerd, maar is juist als een van de weinigen nog breed georiënteerd. Wel kan hij de levende legende worden genoemd op het gebied van onderzoek naar de risicofactoren voor sportblessures en de hieruit voortvloeiende preventie en de behandeling. Tevens heeft hij speciale interesse in voorste-kruisbandletsel, hamstringblessures en het patellofemoraal pijnsyndroom. Ook Witvrouw mag en kan niet ontbreken op ons Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres.”

Waar gaat de keynote lezing over?

“Tijdens het congres spreekt Witvrouw twee keer. Allereerst als keynote speaker over vkb-letsel en de bijkomende issues rondom kraakbeen en Return To Play (RTP). Tijdens de lezing wordt niet de veelbesproken en –bediscussieerde kans op beschadiging van het kraakbeen op langere termijn na een vkb-ruptuur besproken, maar ligt de focus op de veranderde samenstelling van het kraakbeen dat mogelijk bij elke vkb-patiënt aanwezig is en wellicht een rol hoort te spelen bij de beslissingen rondom een safe Return To Play. Witvrouw zal een onderzoek belichten waarbij patiënten, herstellende van een vkb-ruptuur, zowel voorafgaand aan als direct aansluitend op belasting een MRI van de knie kregen, om de reactie van het kraakbeen te testen.  Wat blijkt, is dat het kraakbeen in veel van de gevallen verandering laat zien na inspanning. Een verandering die bij een herstelde knie niet hoort. Patiënten die dus in staat lijken te zijn tot een RTP, hebben een op de MRI toch afwijkende reactie van het kraakbeen en zijn dus eigenlijk helemaal niet klaar om een terugkeer naar de sport te maken! Wat betekent dit, zonder MRI onzichtbare, fenomeen voor de toekomst van de patiënt?

Wat kunnen wij met deze wetenschap in de dagelijkse praktijk, waarin we niet bij iedere patiënt een dergelijke MRI kunnen laten maken? Witvrouw zal dit uitleggen. Tevens zal Witvrouw sportfysiotherapeuten een handreiking geven wat te doen met vkb-patiënten die eerder dan het fysiotherapeutisch advies weer een RTP willen maken. Onderzoek wijst immers uit dat patiënten die tegen het advies van hun fysio in stoppen met de fysiotherapie een grotere kans op een recidiefscheur maken. Wat kun je als sportfysio in dit geval doen?

In een tweede lezing gaat Witvrouw in op het klinisch redeneren bij sporters met anterieure kniepijn, waaronder het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS). Zo was de traditionele gedachte dat het trainen van de bovenbeenspieren een bijdrage zou leveren aan vermindering van de klachten. Toch werkt dit niet bij iedereen. Wat voor opties zijn er dan nog meer en zijn die opties voor elke patiënt hetzelfde? Hoe kunnen we klinisch redeneren bij een sporter met PFPS?

Tot slot kan iedereen Erik Witvrouw de hemd van het lijf vragen tijdens de sinds vorig jaar ingevoerde ‘meet the expert’-sessie. Tijdens deze sessie krijgt een groep geïnteresseerden de kans Witvrouw persoonlijke vragen over diverse sportmedische onderwerpen te stellen en/of met hem in discussie te gaan over zaken uit de dagelijkse sportmedische praktijk.”

 Meer informatie over Erik Witvrouw

  • Bekijk een lezing die Erik Witvrouw in het Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital (Qatar) hield over het onstaansmechanisme van, risicofactoren op, de behandeling van en de mogelijke preventie van ACL-blessures

Meer Informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17.  De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij De Heerlickheijd van Ermelo. Er is natuurlijk ook weer een aantrekkelijke korting voor de sportarts die zijn/haar sportfysiotherapeut meeneemt naar het congres. Inmiddels hebben al meer dan 240 mensen zich ingeschreven, dus zorg dat u erbij bent!