Woensdag 20 september 2017

Keynote speaker SMWJC17 Clare Ardern: 'Miss Return To Sport'

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Clare Ardern. Wie is ze en waarom is Ardern als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat ze het over hebben?

Een van de keynote speakers tijdens het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres is Clare Ardern. Wie is ze en waarom is Ardern als keynote speaker uitgenodigd? En, waar gaat ze het over hebben?

Wie: Dr. Clare Ardern

 

Wat:

  • Fysiotherapeut;
  • Sportgeneeskundig onderzoeker Linköping University (Linköping, Zweden) met aandachtsgebied Return To Sport en de rol van psychologische factoren;
  • Adjunct-redacteur van de British Journal of Sports Medicine (BJSM).

Waarom keynote speaker?

Congresvoorzitter Adam Weir legt uit. “Het bijzondere aan Clare Ardern is dat ze op relatief jonge leeftijd zowel op nationaal, als internationaal niveau al zoveel heeft bereikt.  Zo heeft ze haar carrière al vormgegeven in Australië, Qatar en nu in Zweden. Ardern promoveerde in Australië als fysiotherapeute op Return To Sport bij ACL-blessures en is momenteel dé grondlegger van een internationale Return To Sport (RTS) consensus. Ze kan dan ook met recht ‘Miss Return To Sport’ genoemd worden. Vooral, omdat ze alle facetten die in RTS een rol spelen bij het proces betrekt, waaronder de psychologische factoren. Alle elementen van een Return To Sport-proces heeft Ardern als eerste auteur, samen met nog 18 auteurs, in 2016 vastgelegd in het ‘Consensus statement on return to sport from the First World Congress in Sports Physical Therapy, Bern’. Doel van dit statement is evidence te presenteren om tot aanbevelingen te komen voor de beslissingen die gemaakt moeten worden rondom RTS. Belangrijk hierbij is dat RTS-beslissingen niet pas gemaakt moeten worden aan het einde van een revalidatieperiode, maar dat het RTS als een continuüm moet worden gezien dat gelijk oploopt met de revalidatie.”

“Naast Miss Return To Sport, kan Ardern ook gerust ‘Queen of the systematic reviews’ genoemd worden. Als adjunct-redacteur van de BJSM coördineert ze de beoordeling van alle systematische reviews. Dat zijn er meer dan honderd per jaar! Daarnaast is ze de coördinator, samen met fysiotherapeut Marinus Winters, van de ontwikkeling van de zogenaamde ‘PRISMA-regels’ rondom systematische reviews speciaal voor de sportgeneeskunde. Systematische reviews moeten om van (kwalitatieve) waarde te zijn, voldoen aan internationale richtlijnen, de PRISMA-regels: Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses. Die zijn er op dit moment nog niet specifiek op het sportgeneeskundige vlak. Ardern en Winters zijn deze regels nu aan het maken. Kortom, Clare Ardern is van zo’n groot kaliber, dat ze niet op ons Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres mag ontbreken!”

Waar gaat de keynote lezing over?

“Hoe kan het ook anders…de lezing van Ardern gaat over Return To Sport. Clare zal het gehele proces van RTS aan de hand een casus van een voetbalspeler met hamstringletsel doorlopen, met als uitgangspunt het Consensus Statement on return to Sport, zoals eerder genoemd.  Met voetbal als een van de grootste sporten in Nederland en zelfs dé grootste teamsport bij vrouwen op dit moment, een zeer geschikt casus voor dit onderwerp.”

 Meer informatie over Clare Ardern

Meer informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17. De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij Golden Tulip De Heerlickheijd van Ermelo. Er is natuurlijk weer een aantrekkelijke korting voor de sportarts die zijn/haar sportfysiotherapeut meeneemt naar het congres!