Vrijdag 14 augustus 2015

IOC Censensus Statement voor Sportvoeding 2003

Tijdens een conferentie werden ontwikkelingen belicht in de kennis over sportvoeding. Het wetenschappelijke bewijs dat gereviewd werd, is gepubliceerd als een serie artikelen in het decembernummer van de ‘Journal of Sports Sciences’. Een verkorte versie van de praktische informatie die gepresenteerd werd, is gebruikt om een boekje te maken voor atleten. Het derde product van deze conferentie is een consensus statement met de omvang van één pagina, die de sleutelrol van sportvoeding bij de sportprestatie belicht. Alhoewel de consensus statement het kortste was van alle artikelen, zorgde het voor de meeste discussie, daar het iedereen dwong om te beslissen waarover men het wel of niet gezamenlijk eens was.
Statement, verschenen in Geneeskunde & Sport, 36, 6, 2003. IOC, Werkgroep Sport en Voeding. Trefwoorden: Internationaal Olympisch Comite, sportvoeding, dieet, nutrienten, vocht, consensus

Tijdens een conferentie werden ontwikkelingen belicht in de kennis over sportvoeding. Het wetenschappelijke bewijs dat gereviewd werd, is gepubliceerd als een serie artikelen in het decembernummer van de ‘Journal of Sports Sciences’. Een verkorte versie van de praktische informatie die gepresenteerd werd, is gebruikt om een boekje te maken voor atleten. Het derde product van deze conferentie is een consensus statement met de omvang van één pagina, die de sleutelrol van sportvoeding bij de sportprestatie belicht. Alhoewel de consensus statement het kortste was van alle artikelen, zorgde het voor de meeste discussie, daar het iedereen dwong om te beslissen waarover men het wel of niet gezamenlijk eens was. Volgens de consensus kan de hoeveelheid, samenstelling en timing van voedselinname kan de sportprestatie grondig beïnvloeden. Goede voedingsgewoonten helpen de atleet om hard te trainen, vlot te herstellen en zich effectiever aan te passen met een kleiner risico op ziekte en blessures. Atleten dienen tijdens en na de competitie specifieke voedingsstrategieën te hanteren teneinde hun prestatie te optimaliseren. Atleten zijn gebaat bij de hulp van een gekwalificeerde sportvoedingsdeskundige die hen advies kan geven over hun individuele energiebehoefte en behoefte aan nutriënten en die hen kan helpen sportspecifieke voedingsstrategieën te ontwikkelen voor training, wedstrijd en herstel. Een dieet dat voldoende energie levert door de consumptie van een breed scala aan normaal beschikbare voedingsmiddelen voldoet normaliter aan de eisen met betrekking tot koolhydraat, eiwit, vet en micronutriënten tijdens training en competitie. De consensus bespreekt verder het belang van de koolhydraatinname, eiwitinname, hydratie, voedingssupplementen, mineraalopname en een aantal negatieve factoren.