Woensdag 03 mei 2017

Internationale aandacht voor Nederlands onderzoek hamstringblessures

Onlangs publiceerde de British Journal of Sports Medicine twee onderzoeken uit Nederland naar hamstringblessures in het voetbal. Internationale aandacht dus voor Nederlands onderzoek naar een veelvoorkomende blessure.
Nieuwsbericht over de actuele internationale aandacht voor Nederlands hamstringonderzoek, 3 mei 2017.

Hamstringblessures
Hamstringblessures hebben het grootste aandeel in spierblessures binnen het voetbal, met langdurige hinder tot gevolg voor zowel de voetballer als de club. Hier komt nog eens bovenop dat de hamstringblessure een hoog recidiefpercentage kent binnen een jaar na de initiële blessure. Hoge percentages die na 30 jaar nog steeds niet zijn gedaald. Redenen genoeg voor Nederlandse onderzoekers om zich te richten op onderzoek naar de beste behandeling en preventie van hamstringblessures, waar nu internationaal aandacht aan wordt besteed.

Preventie hamstringblessures
In maart 2017 promoveerde sportfysiotherapeut Nick van der Horst op zijn onderzoek naar de preventie van hamstringblessures in het voetbal. Zijn proefschrift 'Hamstring Injury Prevention in Soccer; exercise programs and return to play' bestaat uit meerdere onderzoeken van experts uit de voetbalwereld. Onderwerpen variëren van de effectiviteit van blessurepreventieprogramma’s, het preventieve effect van de Nordic curl op hamstringblessures bij amateurvoetballers en de hamstringflexibiliteit van mannelijke amateurvoetballers, tot een Delphi procedure aangaande de definitie, medische criteria én verantwoordelijkheden rondom Return To Play.

RTP-criteria
Op 30 maart 2017 verscheen in de British Journal of Sports Medicine een artikel van Nick van der Horst over het Return To Play-onderzoek, waarvan de resultaten overzichtelijk zijn weergegeven in een infographic.

Behandeling hamstringblessures
Naast Nederlands onderzoek naar het voorkomen van (primaire en secundaire) hamstringblessures, deed sportarts Guus Reurink onderzoek naar de behandeling van hamstringblessures. Met zijn proefschrift ‘Managing Acute Hamstring Injuries in Athletes’ onderzocht Reurink 80 patiënten met een acute hamstringblessure. Daarin stonden twee aspecten centraal: de effectiviteit van plaatjes-rijke-plasma injecties op het herstel na een hamstringblessure en de waarde van MRI bij hamstringblessures bij het inschatten van de blessureduur of de kans op een recidief hamstringblessure. Over dit onderzoek werd door British Journal of Sports Medicine in maart 2017 zowel online first als offline een artikel gepubliceerd.

Meer onderzoek
De (inter)nationale aandacht voor de hamstringblessure gaat onverminderd door. Zo hebben experts van het Aspetar Sports Medicine and Orthopaedic Hospital in Doha, Qatar onlangs een evidence-based protocol (en bijbehorende instructievideo) opgesteld voor de revalidatie van sporters met hamstringblessures. En het Academisch medisch centrum Amsterdam (AMC), Academic center for evidence based sports medicine (ACES), Amsterdam Collaboration on Health & Safety in Sports (ACHSS), NOC*NSF, De sportartsen groep, Radiologisch Centrum voor Topsport (RCT) en Philips Healthcare doen per 1 april 2016 een imaging studie voor sporters met een acute hamstringblessure. Hiervoor gebruiken zij een nieuwe MRI-techniek, waarvan de arts/fysiotherapeut en de sporter gratis gebruik kunnen maken.