Donderdag 16 november 2017

Internationaal spreker SMWJC17 John Vissing: ‘Voorloper in training bij myopathieën en neuromusculaire aandoeningen’

Naast vijf keynote speakers telt het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres ook nog twee internationale sprekers, zoals John Vissing. Wie is hij en waarom is Vissing gevraagd vanuit het verre Denemarken te komen? En, waar gaat hij het over hebben?

Wie: Prof. John Vissing

Wat: Professor in de neurologie, Universiteit van Kopenhagen, Rigshospitalet, Denemarken

John Vissing

Waarom een belangrijke spreker?

Congrescommissielid Linda van den Berg legt uit:  “John Vissing is professor in de neurologie in Denemarken en is gespecialiseerd in neuromusculaire aandoeningen en myopathieën. In relatie tot deze specialisaties heeft Vissing een bijzondere interesse in de sportgeneeskunde. ‘Vroeger’ heerste de gedachte dat trainen/sporten bij neuromusculaire aandoeningen niet verstandig was. Je spieren zouden er meer schade van oplopen en juist zwakker worden. Vandaag de dag verandert deze gedachte in de wetenschap dat trainen wél kan én dat (sommige) neuromusculaire aandoeningen er zelfs aanzienlijk door kunnen verbeteren. John Vissing is een van de eersten in Europa die dit inziet én hier onderzoek naar doet. Vissing geldt dan ook als dé adviseur op dit gebied en past daarom bij uitstek op ons congres.”

Waar gaat de lezing over?

“Tijdens zijn lezing gaat Vissing het hebben over training bij neuromusculaire aandoeningen. Recente studies tonen aan dat training bij neuromusculaire aandoeningen niet zoveel oplevert als bij training bij myopathieën. Dit, vooral door de vermoeidheid die mensen met neuromusculaire aandoeningen vaak parten speelt. Deze vermoeidheid is vaak gerelateerd aan onder andere een kleiner aantal aanwezige motorneuronen. Huidig onderzoek richt zich er nu op te kijken of high-intensity training voor kortere perioden meer effect heeft dan duurtraining. Hier gaat Vissing nader op in.

Ook zal hij de training van de ‘erg zwakke patiënten’ met neuromusculaire aandoeningen belichten. Deze mensen hebben minder dan 10% van de normale kracht. Het idee is dat deze mensen niet getraind kunnen worden, omdat de spieren als het ware een soort eind-stadium hebben bereikt zonder nog enige mogelijkheid te verbeteren. Recent onderzoek wijst uit dat dit idee onjuist is, maar dat er gewoon geen passende trainingtools voor deze groep mensen voor handen zijn. Begeleide fietstraining en (hard)lopen op een loopband zonder weerstand bieden nieuwe perspectieven. Vissing zal dit nieuwe inzicht belichten.

Als derde gaat Vissing in op proteïnesupplementen na inspanning en het effect hiervan op non-metabolische neuromusculaire aandoeningen. Profiteert deze groep mensen hier net zo van als gezonde personen?

Al deze nieuwe inzichten rondom training bij neuromusculaire aandoeningen bieden deze groep patiënten nieuwe perspectieven waarbij sport en bewegen dus niet totaal is uitgesloten. Enorm belangrijke bevindingen, die de sportmedische wereld moet weten. John Vissing mag dan ook niet ontbreken op het jaarcongres en neemt dan ook graag de moeite vanuit Denemarken langs te komen.”

 Meer informatie over John Vissing

Meer Informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17.  De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij De Heerlickheijd van Ermelo. Er is natuurlijk ook weer een aantrekkelijke korting voor de sportarts die zijn/haar sportfysiotherapeut meeneemt naar het congres. Inmiddels hebben al meer dan 300 mensen zich ingeschreven, dus zorg dat u erbij bent! Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar!