Woensdag 22 november 2017

Internationaal spreker SMWJC17 Jesper Augustsson: ‘Krachtpatser’ binnen de krachttraining in de fysiotherapie’

Naast vijf keynote speakers telt het 13e Sportmedische Wetenschappelijk Jaarcongres ook nog twee andere hoogstaande internationale sprekers, zoals Jesper Augustsson. Wie is hij en waarom is Augustsson gevraagd vanuit het verre Zweden te komen? En, waar gaat hij het over hebben?

Wie: ass. prof. Jesper Augustsson

Wat: Fysiotherapeut gepromoveerd in krachttraining, Linnaeus University (SE)

Waarom een belangrijke spreker:

Congrescommisielid Camille Neeter legt uit: “Jesper Augustsson is als fysiotherapeut een begrip in Zweden. Hij is gepromoveerd in krachttraining en richt zich met name op de onderste extremiteiten. Zijn focus ligt hierbij op voorste-kruisbandletsel. Niet verwonderlijk, aangezien een vkb-ruptuur een veelvoorkomende blessure is bij de meest beoefende sporten in Zweden, namelijk bij voetbal, handbal, skiën en ijshockey. Wat Jesper een belangrijk man binnen de fysiotherapie maakt, is zijn continuerende wetenschappelijk onderzoek  naar krachttraining en de toepasbaarheid hiervan voor de fysiotherapeut. Het is essentieel dat fysiotherapeuten krachttraining op de juiste manier gebruiken om hun patiënten te helpen bij het herstel.

Kracht is onmiskenbaar verbonden aan blessures en dan vooral in termen van krachtsverlies. Neem als voorbeeld een vkb-ruptuur. Vanaf het schademoment tot aan de operatie en vervolgens tot het moment dat een patiënt dusdanig belastbaar is voor krachttraining treedt er atrofie op. Hoe werkt dit krachtsverlies nu precies en hoe moet krachttraining worden toegepast om weer op (ongeveer) het oude krachtsniveau terug te keren? En, waarom gaat het soms mis? In die zin dat bijvoorbeeld vkb-patiënten weer een RTP maken, maar na ogenschijnlijk herstel een nieuwe blessure krijgen, vaak aan de hamstring? Augustsson weet hier alles van en mag dan ook niet ontbreken op het jaarcongres. Hij neemt graag de moeite om de lange reis van Zweden naar Ermelo te maken.”

Waar gaat de workshop over?

“Jesper geeft een workshop waarbij hij ingaat op trainingsmethoden voor hypertrofie, maximale kracht en explosieve kracht die toepasbaar zijn in de revalidatie. Hij demonstreert hierbij hoe de squat, de deadlift en de bench press als enkele ‘key exercises’ op de juiste manier uitgevoerd én uitgelegd moeten worden. Deelnemers kunnen samen met Augustsson deze oefeningen uitproberen.”

Meer informatie over Jesper Augustsson

Lees het open acces artikel van Augustsson over the Augustsson Strength Test:  A New Clinical Muscle Function Test For Assessment of Hip External Rotation Strength: Augustsson Strength Test

Meer informatie over het congres

Het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres is al jaren een begrip in Nederland. Het is dé ontmoetingsplek waar sportartsen, orthopeden, (sport)fysiotherapeuten, cardiologen, bedrijfsartsen, huisartsen, onderzoekers en andere professionals in sportgezondheidszorg elkaar treffen en kennis delen over uiteenlopende thema’s op het gebied van sport en geneeskunde. Bekijk de speciale congressite voor het programma en alle andere informatie over het SMWJC17.  De 13e editie vindt plaats op donderdag 23 november en vrijdag 24 november 2017 bij De Heerlickheijd van Ermelo.