Donderdag 13 april 2017

Infographic sporthervatting na hamstringblessures in het voetbal

In navolging van zijn promotie op het proefschrift 'Hamstring Injury Prevention in Soccer; exercise programs and return to play' publiceerde (sport)fysiotherapeut Nick van der Horst onlangs een infographic met Return-to-Play (RTP-)criteria na hamstringblessures bij voetballers.
Nieuwsbericht rondom de beschikbaarheid van een infographic rondom criteria en verantwoordelijkheden rondom RTP na hamstringblessures in het voetbal. Infographic ontwikkeld door Nick van der Horst naar aanleiding van zijn promotie-onderzoek 'Hamstring Injury Prevention in Soccer; exercise programs and return to play' en gepubliceerd in het online first artikel 'Return to play after hamstring injuries in football (soccer): a worldwide Delphi procedure regarding definition, medical criteria and decision-making’ in de British Journal of Sports Medicine maart 2017. 18 april 2017.

Belang RTP-criteria

De hamstringblessure is in het voetbal de meest voorkomende spierblessure. De herstelperiode varieert van een paar dagen tot meerdere maanden, waardoor zowel de speler als de club hinder ondervinden. Daarnaast kent de hamstringblessure een hoog recidiefpercentage (12-33%). Van deze recidieven treedt meer dan 60% op binnen een maand na RTP/sporthervatting. Genoeg redenen om duidelijke criteria te stellen waaraan een voetballer moet voldoen om na een hamstringblessure weer klaar te zijn voor Return To Play én om duidelijk de verantwoordelijkheden rondom RTP vast te leggen.

De infographic

De RTP-criteria en -verantwoordelijkheden zijn vormgegeven in de infographic ‘Model sporthervatting na hamstringblessures in het voetbal’. Dit model is gepubliceerd in een online first-artikel in de British Journal of Sports Medicine.

Model sporthervatting na hamstringblessures in het voetbal

 

Definitie RTP

Omdat er wereldwijd onduidelijkheid bestaat over de definitie van Return to Play, is in de studie van van der Horst et al. de volgende definitie voor RTP overeengekomen: “Het moment waarop de speler – op basis van vastgestelde criteria – medische vrijwaring heeft gekregen van de medische staf en mentaal klaar is voor het volledig beschikbaar zijn voor wedstrijden en trainingen.”

Praktijkimplicaties

Het onderzoek naar de definitie en criteria voor RTP na een hamstringblessure uit het proefschrift van Nick van der Horst zijn uitgevoerd door experts uit de professionele voetbalwereld. De resultaten zijn volgens van der Horst echter uitstekend door te trekken naar amateurvoetballers. Ondanks dat er geen onderzoek is gedaan naar de preventie van hamstringblessures in andere sporten, zou in ieder geval het RTP-model volgens van der Horst, gezien de etiologie, ook toepasbaar moeten zijn voor vele andere acute hamstringblessures bij explosieve sporten met veel wenden en keren, zoals bij rugby, American football, sprintnummers binnen de atletiek etcetera.

 Meer informatie