Dinsdag 25 augustus 2015

Iliotibiale band frictiesyndroom

In dit overzichtsartikel wordt aan de hand van een uitgebreide literatuursearch ingegaan op het iliotibiale band frictiesyndroom (ITBFS). De incidentie van ITBFS wordt gerapporteerd tussen de 1,6 en 22 procent. Het is onduidelijk of er zich een bursa bevindt onder de iliotibiale band. Genu recurvatum van meer dan tien graden, een hamstrings:quadriceps-ratio kleiner dan 0,8, een bilaterale zwakte van hamstrings en quadriceps, een verminderde ipsilaterale heupabductiekracht, leeftijd boven de 34 jaar en een verminderde ‘maximal braking force’ (de maximale grondreactiekracht tijdens ‘heel strike’, gemeten met een drukplaat tijdens loopanalyse) zijn aangetoonde intrinsieke risicofactoren.
Overzicht, verschenen in Geneeskunde & Sport, 38, 6, 2005. A. Weir & R.J. de Vos, e.a. Trefwoorden: iliotibiale band syndroom, lopersknie, runners knee, laterale kniepijnsyndroom.

In dit overzichtsartikel wordt aan de hand van een uitgebreide literatuursearch ingegaan op het iliotibiale band frictiesyndroom (ITBFS). De incidentie van ITBFS wordt gerapporteerd tussen de 1,6 en 22 procent. Het is onduidelijk of er zich een bursa bevindt onder de iliotibiale band. Genu recurvatum van meer dan tien graden, een hamstrings:quadriceps-ratio kleiner dan 0,8, een bilaterale zwakte van hamstrings en quadriceps, een verminderde ipsilaterale heupabductiekracht, leeftijd boven de 34 jaar en een verminderde ‘maximal braking force’ (de maximale grondreactiekracht tijdens ‘heel strike’, gemeten met een drukplaat tijdens loopanalyse) zijn aangetoonde intrinsieke risicofactoren. Minder loopervaring, meer kilometers hardlopen per week, lopen op de baan in plaats van op de weg en het lopen van eenmalige extreme afstanden zijn bewezen extrinsieke risicofactoren. De diagnose wordt klinisch gesteld en aanvullend onderzoek is niet noodzakelijk. In de acute fase van de behandeling zijn relatieve rust, ijs, NSAID’s en een corticosteroïdinjectie te adviseren. De revalidatiefase bestaat uit oefeningen voor heupabductie, quadriceps- en hamstringkracht. Bij loophervatting is een opbouwschema aan te raden; lopen op een baan, heuveltraining en éénmalige lange afstanden moeten vermeden worden. Bij onvoldoende herstel kan een corticosteroïdinjectie nuttig zijn, evenals chirurgische behandeling.