Donderdag 19 juli 2018

How to get grip on the hip?

Kijkoperaties van de heup zijn de afgelopen tien jaar fors toegenomen, het is een relatief nieuwe operatie die vooral bij jonge patiƫnten met heupletsel wordt uitgevoerd. Het is een uitdaging om afwijkingen in de heup tijdig te herkennen, te diagnosticeren en optimaal te behandelen. In het proefschrift van Marsha Tijssen worden de diagnostische testen en de effecten van postoperatieve fysiotherapeutische behandeling na een kijkoperatie bij heuppatiƫnten van jonge tot middelbare leeftijd beschreven op korte en langere termijn.

Kijkoperaties van de heup zijn de afgelopen tien jaar fors toegenomen, het is een relatief nieuwe operatie die vooral bij jonge patiënten met heupletsel wordt uitgevoerd. Het is een uitdaging om afwijkingen in de heup tijdig te herkennen, te diagnosticeren en optimaal te behandelen. In het proefschrift van Marsha Tijssen worden de diagnostische testen en de effecten van postoperatieve fysiotherapeutische behandeling na een kijkoperatie bij heuppatiënten van jonge tot middelbare leeftijd beschreven op korte en langere termijn.

 

In de literatuur werden geen individuele diagnostische testen gevonden om femoroacetabulair (FAI) en/of labrum letsel vast te stellen. In een van de studies wordt de accuraatheid van de diagnostiek van lichamelijke testen vergeleken met de kijkoperatie. De resultaten van deze studie laten zien dat de diagnose FAI en/of labrum letsel kan worden uitgesloten bij afwezigheid van liespijn als hoofdlocatie van de klachten in combinatie met een negatieve Flexion-Abduction-External Rotation (FABER) test of de combinatie van een negatieve Anterior Impingement Test (AIT) en een negatieve FABER test. Het combineren van patiënt specifieke kenmerken en lichamelijke diagnostische testen vergroot de accuraatheid van de diagnostiek.

 

Vier patiënt gerapporteerde uitkomstmaten (PROs) worden geadviseerd voor de beoordeling van actieve personen van jonge tot middelbare leeftijd met heup gerelateerde pijnklachten: de Hip And Groin Outcome Score (HAGOS), de Hip Outcome Score (HOS), de international Hip Outcome Tool-12 (iHOT-12) and iHOT-33. De HAGOS en de iHOT-33 zijn in het proefschrift vertaald naar het Nederlands, aangepast en gevalideerd (HAGOS NL en iHOT-33 NL) naar betrouwbare, valide en intern consistente uitkomstmaten.

 

Tot slot worden de effecten van een fysiotherapeutisch behandelprotocol na een kijkoperatie onderzocht aan de hand van PROs, sportspecifieke vragenlijsten en functionele heuptesten. De korte en middellange termijn resultaten laten zien dat de heupfunctie goed herstelt. Op basis van deze resultaten wordt een studieprotocol beschreven voor een RCT waarin fysiotherapie gericht op zelfmanagement wordt vergeleken met reguliere fysiotherapie na een kijkoperatie van de heup. De uitkomsten van de RCT worden niet in het proefschrift beschreven.

 

Marsha Tijssen promoveerde op 15 december 2017 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees het proefschrift.