Vrijdag 06 oktober 2017

Home-based cardiac rehabilitation. Development and evaluation of a novel intervention with telemonitoring guidance and wearable sensors

Na een ziekenhuisopname bij een hartinfarct of acute behandeling aan het hart kunnen patiënten een hartrevalidatieprogramma volgen. Uit onderzoek blijkt dat deze patiënten 35 procent minder kans hebben om in de jaren erna te overlijden. Desondanks volgt minder dan 30 procent van de hartpatiënten een revalidatieprogramma en vallen de patiënten die wel revalideren, ondanks een intensieve begeleiding,vaak terug in hun oude leefpatroon. In dit proefschrift zijn de effecten van een innovatief telerevalidatieprogramma, hartrevalidatie in de thuissituatie met wearables en begeleiding op afstand, vergeleken met reguliere hartrevalidatie. Het thuisprogramma blijkt voor deze patiëntengroep een goed alternatief voor traditionele revalidatie: de vooruitgang in conditie was vergelijkbaar in beide groepen, maar de patiënttevredenheid van de thuisgroep was hoger en de maatschappelijke kosten waren lager, omdat de revalidatie beter te combineren was met de hervatting van werk.
Proefschrift geschreven door J. Kraal (18-11-2016). Trefwoorden: hartrevalidatie, eHealth, telemonitoring.

Na een ziekenhuisopname bij een hartinfarct of acute behandeling aan het hart kunnen patiënten een hartrevalidatieprogramma volgen. Uit onderzoek blijkt dat deze patiënten 35 procent minder kans hebben om in de jaren erna te overlijden. Desondanks volgt minder dan 30 procent van de hartpatiënten een revalidatieprogramma en vallen de patiënten die wel revalideren, ondanks een intensieve begeleiding,vaak terug in hun oude leefpatroon.

In dit proefschrift zijn de effecten van een innovatief telerevalidatieprogramma, hartrevalidatie in de thuissituatie met wearables en begeleiding op afstand, vergeleken met reguliere hartrevalidatie. Het thuisprogramma blijkt voor deze patiëntengroep een goed alternatief voor traditionele revalidatie: de vooruitgang in conditie was vergelijkbaar in beide groepen, maar de patiënttevredenheid van de thuisgroep was hoger en de maatschappelijke kosten waren lager, omdat de revalidatie beter te combineren was met de hervatting van werk.

Lees het proefschrift.