Donderdag 16 februari 2017

Highlights 15e Groningen Sports Medicine Symposium

Op 20 januari 2017 organiseerde het SMC UMCG voor de 15e keer het Groningen Sports Medicine Symposium. Dit jaar stond het symposium in het teken van de populairste sport in Nederland; voetbal. Ook werden veelvoorkomende chronische sportblessures van de enkel en voet onder de loep genomen. Lees de highlights van het symposium.
Nieuwsbericht over de highlights van het 15e Groningen Sports Medicine Symposium op 20 januari 2017. Trefwoorden: voetbal, topniveau, big four, hamstring, lies, enkel, knie, dancers heel, tendinopathie, voet, dansen.

Voetbalblessures
Wat zijn de trends in de incidentie en preventie van voetbalblessures op topniveau? In het voetbal op topniveau blijken met name de onderste extremiteiten aangedaan. Men spreekt hierbij dan ook wel over THE BIG FOUR: hamstring-, lies-, knie- en enkelblessures. Tot op heden lijken er in het voetbal geen screeningstesten beschikbaar die adequaat blessures kunnen voorspellen en zo dus kunnen bijdragen aan blessurepreventie. Wel is bekend dat een goede voorbereidingsperiode minimaal 6 weken dient te bedragen, waarbij een hoge belasting in de voorbereiding minder blessures gedurende het seizoen geeft.

Enkel en voet
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van tendinopathie in de enkelregio en met welke blessures kampen dansers? Tijdens het symposium wordt ervoor gepleit dat excentrische oefentherapie als behandeling van een insertietendinopathie van de achillespees niet op de trap, maar op de vloer/ grond verricht dient te worden om zo eindstandige dorsaalflexie te vermijden. De posterior ankle impingment, ook wel de ‘dancers heel’ genoemd, gaat vaak samen met een tendinopathie van de flexor hallucis longus (FHL).

Meer in magazine Sport & Geneeskunde
Meer lezen over de tijdens het symposium besproken chronische voet-/enkelblessures in de sport en blessures in het topvoetbal? In het eerste nummer van het magazine Sport & Geneeskunde 2017 verschijnt een compleet congresverslag. Houd de brievenbus in de gaten! Nog geen abonnement? Klik hier!