Maandag 07 september 2015

Exercise training in cancer survivors

Proefschrift (2009), geschreven voor wetenschappers en andere geïnteresseerden in fysieke training bij (ex)kankerpatiënten. Auteur: Backer, De, I.C.F., Universiteit Maastricht, evidence based informatie. (chronische) Aandoening: Kanker. Aard van de informatie: onderzoek..

De laatste decennia zijn de diagnostische technieken en behandelmethoden van kanker enorm verbeterd. Desondanks hebben deze verbeterde behandelmethoden ook nadelige fysieke en psychosociale bijwerkingen. Fysieke bijwerkingen kunnen ingrijpen op het dagelijkse leven en een verminderde kwaliteit van leven van patiënten teweegbrengen. Uit onderzoek is gebleken dat fysieke training deze bijwerkingen kan tegengaan door de conditie van patiënten te verbeteren. Fysiek training kan de cardiopulmonale functie, de spierkracht, de botdensiteit en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren en het lichaamsgewicht, de vetmassa en de vermoeidheid verminderen. Fysieke training wordt nu meer en meer gebruikt in onderzoeksprogramma’s en in de nazorg van kankerpatiënten. Niettemin blijven er nog steeds onbeantwoorde vragen op dit onderzoeksterrein liggen. Dit proefschrift benadert de volgende onderzoeksvragen:

  1. Welke inspanningstest is valide, betrouwbaar en praktisch toepasbaar om trainingsvooruitgang te bepalen bij kankerpatiënten?
  2. Wat zijn de effecten van een kracht- en intervaltrainingsprogramma op spierkracht, cardiopulmonaal functioneren, anaerobe functie, gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en vermoeidheid bij kankerpatiënten?
  3. Welke fysieke uitkomstmaten kunnen kwaliteit van leven bij kankerpatiënten voorspellen?