Maandag 07 september 2015

Evidence statement - Sport shoe features to prevent overuse injuries and stress fractures of the foot and lower limb and ankle sprains (product)

Een engelstalig evidence statement over de effectiviteit van diverse eigenschappen van sportschoenen, gepubliceerd in 2010, met als doelgroep onderzoekers, intermediairs, beleidsmedewerkers en sporters. Het statement is geschreven en uitgegeven door veiligheidNL

De evidence statement "Sport shoe features to prevent overuse injuries and stress fractures of the foot and lower limb and ankle sprains (product)" concludeert dat de effectiviteit van sportschoenkenmerken moet altijd in beschouwing worden genomen in combinatie met de binnenzool, de buitenzool en het type ondergrond. Sporters moeten de keuze van hun schoen (buitenzool) aanpassen aan de ondergrond: veel frictie is een hoge risicofactor voor sportblessures. Een sportschoen moet goed zitten en een stevige contrefort hebben, zodat de hiel goed ondersteund wordt. Het dragen van schokabsorberende schoenen wordt aanbevolen om overbelastingsblessures aan de voet, achillespees, onderbeen en knie te voorkomen. Inlegzooltjes kunnen effectief zijn ter preventie van overbelastingsblessures doordat zij de lichaamshouding corrigeren, de hiel stabiliseren en een schokdempende werking hebben. Het gebruik van inlegzooltjes of hakverhogingen die de houding corrigeren wordt alleen aanbevolen op medisch advies (secundaire preventie). Vanuit het oogpunt van blessurepreventie heeft het gebruik van tape of brace de voorkeur boven het dragen van hoge schoenen.