Donderdag 30 juli 2015

Effectiveness of exercise therapy in osteoarthritis of hip or knee

Dit proefschrift beschrijft het onderzoek naar de effectiviteit van oefentherapie bij artrose van heup of knie.

Dit proefschrift beschrijft het onderzoek naar de effectiviteit van oefentherapie bij artrose van heup of knie. Artrose van de heup of knie is een veel voorkomende aandoening. Artrose kenmerkt zich door een progressief verlies van gewrichtskraakbeen in combinatie met een toegenomen activiteit van het onderliggende subchondrale bot. De belangrijkste klachten bij artrose zijn pijn en functionele beperkingen. Oefentherapie is een veel toegepaste behandeling bij patiënten met artrose van de heup of knie. Bij aanvang van ons onderzoek was er echter slechts beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van oefentherapie bij deze patiënten.

In dit proefschrift wordt een gerandomiseerd klinisch experiment uitgevoerd om na te gaan wat het effect was bij artrose van heup of knie. De oefentherapie bestond uit een behandeling van maximaal 12 weken, gegeven door een fysiotherapeut in de eerste lijn. De volgende onderzoeksvragen zijn aan de orde gekomen:

  1. Wat is de afzonderlijke bijdrage van articulaire, kinesiologische en psychologische factoren aan pijn en beperkingen bij patiënten met artrose van de heup of knie?
  2. Wat is de effectiviteit van oefentherapie bij patiënten met artrose van heup of knie na 12 weken?
  3. Welke patiënten met artrose van heup of knie hebben vooral baat bij oefentherapie?
  4. Wat is de effectiviteit van oefentherapie bij patiënten met artrose van de heup of knie op lange termijn (24 en 36 weken)?
  5. Wat is de kosten-effectiviteit van oefentherapie bij patiënten met artrose van heup of knie?
  6. Welk bewijs is er in de literatuur voor de effectiviteit van oefentherapie bij artrose van heup of knie?