Donderdag 30 juli 2015

Dynamic joint stability in athletes; the value of isokinetic dynamometry

Door dit proefschrift ontstaat een beter inzicht in de mechanismen die ten grondslag liggen aan acute en overbelastingsblessures van de enkel en de schouder bij sporters.

Jaarlijks lopen gemiddeld 1,5 miljoen Nederlandse sporters een nieuwe blessure op. Naar schatting doen zich per jaar in Nederland  1,2 miljoen acute sportblessures en 300.000 overbelastingsblessures voor. Bij ongeveer 50% van alle sportblessures is medische interventie noodzakelijk, voornamelijk door een arts of fysiotherapeut.

Overbelastingsblessures vragen iets meer behandeling dan acute blessures (56% versus 50%). De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in de preventie en behandeling van sportblessures. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om een goede basis te scheppen voor revalidatieprogramma's en blessurepreventie.

Het doel van dit proefschrift is een beter inzicht verkrijgen in de mechanismen die ten grondslag liggen aan acute en overbelastingsblessures van de enkel en de schouder bij sporters. In het onderzoek naar dynamische gewrichtsstabiliteit zijn vier studies uitgevoerd met een isokinetische dynamometer, een veilige en betrouwbare manier voor het evalueren van spierkracht en spieractivatie.