Woensdag 19 juli 2017

Dr. J. Zwerver benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde

Per 1 juni 2017 is Dr. J. (Hans) Zwerver benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde bij het UMCG. Hiermee is Zwerver de tweede sportarts in Nederland die het hoogleraarschap Sportgeneeskunde op zijn naam mag zetten.

Per 1 juni 2017 is Dr. J. (Hans) Zwerver benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde bij het UMCG. Hiermee is Zwerver de tweede sportarts in Nederland die het hoogleraarschap Sportgeneeskunde op zijn naam mag zetten.

Carrière

Hans Zwerver  (1967) rondde in 2000 zijn opleiding tot sportarts af en heeft gewerkt  als teamarts bij N.E.C. Nijmegen en de basketballers van Eiffel Towers in dezelfde stad. Hij vervolgde zijn carrière  bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen en SMC Papendal in Arnhem. Vanaf 2002 werkt hij als sportarts en onderzoeker bij het Universitair Sport Medisch Centrum in het UMCG, waar hij in 2010 promoveerde met zijn proefschrift  'Patellar tendinopathy: prevalence, ESWT treatment and evaluation’.  Hierna is Zwerver doorgegaan met het leveren van belangrijke bijdragen aan de sportgeneeskunde door onder andere vele internationale publicaties op het gebied van peesaandoeningen, onderwijsactiviteiten aan de universiteit en daarbuiten, het verzorgen van presentaties op (inter)nationale congressen, het hoofdredacteursschap van het wetenschappelijk tijdschrift Sport & Geneeskunde en het boek Nuclear Medicine and Radiologic Imaging in Sports Injuries. De Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG hebben Zwerver om zijn belangrijke invloed op de Nederlandse sportgeneeskunde nu per 1 juni 2017 benoemd tot hoogleraar Sportgeneeskunde.

Onderzoek

Sportgeneeskunde bij het UMCG maakt onder meer deel uit van het Sport Science Institute Groningen, waarbij het zich vooral richt op Sport and Healthy Ageing.  Focus van het onderzoek van Zwerver richt zich op twee maatschappelijke thema’s:

  1. Preventie, diagnostiek en behandeling van sport- en beweeggerelateerde  aandoeningen bij sporters en gezondheidsbewegers met specifieke aandacht voor frequent voorkomende peesaandoeningen.
  2. Bewegen als medicijn; de effectiviteit en implementatie van beweegprogramma's voor mensen met een chronische aandoening, na een orgaantransplantatie of bij kanker.

Met zijn benoeming is Zwerver de tweede sportarts in Nederland die zich hoogleraar Sportgeneeskunde mag noemen. Het officiële inauguratiemoment zal in het voorjaar van 2018 plaatsvinden. Zijn mede-hoogleraar is Prof. Dr. F.J.G. (Frank) Backx in het UMCUtrecht.