Dinsdag 28 juli 2015

De therapeutische waarde van een G-Brace in de behandeling van chronische achillestendinose: een pilotstudy

Dit onderzoek betreft een retrospectieve pilot-studie naar de waarde van een nachtspalk (G-brace) bij chronisch therapieresistente achillestendinose.
Onderzoek, verschenen in Geneeskunde & Sport, 36, 5, 2003. H.J.W. Dijkstra, G.C. van Enst. Trefwoorden: excentrisch, nachtspalk, sporters, retrospectief, conservatieve behandeling, tendinose, achillespees

Dit onderzoek betreft een retrospectieve pilot-studie naar de waarde van een nachtspalk (G-brace) bij chronisch therapieresistente achillestendinose. Voor de studie werden 9 van 50 tussen januari 2000 en juni 2001 behandelde patiënten geselecteerd, waarbij in alle gevallen sprake was van een tendinose die niet of onvoldoende reageerde op conservatieve therapie. De sporters hadden gemiddeld 13,4 (3-24) maanden klachten ten tijde van het voorschrijven van de spalk, en reeds 6,8 maanden (0-24) niet meer deelgenomen aan sport. Pijnklachten uitgedrukt in VAS-score nam af van gemiddeld 7,3 voor de G-brace-behandeling tot 2,7 in de periode van het onderzoek, waarbij acht van de negen patiënten nog gebruik maakten van de spalk. Ten tijde van de evaluatie functioneerde 44% weer op het oude niveau, 22% submaximaal en 22% van de patiënten waren in revalidatie. Hoewel dit een retrospectieve studie met een zeer kleine onderzoekspopulatie betreft, lijkt er sprake te zijn van een positieve bijdrage van de G-brace ten aanzien van de behandeling van chronisch therapieresistente achillestendinose.