Donderdag 27 augustus 2015

De menselijke motor, voeding als energie

Om inspanning te kunnen leveren is energie nodig. Deze energie wordt geleverd door de oxidatie van koolhydraten en vetten, welke na inname via onze voeding kunnen worden opgeslagen in ons lichaam. De relatieve bijdrage van de verschillende endogene brandstofvoorraden aan
Overzicht, verschenen in Geneeskunde & Sport, 3, 2002. L.J.C. van Loon. Trefwoorden: voeding, inspanning, training, substraatgebruik, spiermetabolisme

Om inspanning te kunnen leveren is energie nodig. Deze energie wordt geleverd door de oxidatie van koolhydraten en vetten, welke na inname via onze voeding kunnen worden opgeslagen in ons lichaam. De relatieve bijdrage van de verschillende endogene brandstofvoorraden aan het energiegebruik tijdens inspanning is met name afhankelijk van de duur en de intensiteit van inspanning, de trainingsstatus en de voeding. Tijdens middelmatige tot hoge intensiteitinspanning leveren de endogene glycogeenvoorraden, kwantitatief gezien, de belangrijkste bijdrage aan ons energiegebruik. Gezien de relatief geringe endogene glycogeenvoorraad, is het belangrijk om de beschikbaarheid van koolhydraten zowel vóór, tijdens, als na inspanning te optimaliseren. Een uitgebalanceerde voeding, aangepast aan de specifieke eisen die training en competitie vragen van de individuele sporter, in combinatie met het verstandig gebruik van sportvoeding, kan derhalve het prestatievermogen tijdens intensieve (duur)inspanning significant verbeteren.