Donderdag 25 oktober 2018

Colorectal cancer surgery; clinical improvements introducing prehabilitation.

Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Het proefschrift van Stefan van Rooijen beschrijft onderzoek naar de verbetering van darmkankeroperaties door o.a. prehabilitatie. Prehabilitatie wordt gedefinieerd als de optimale voorbereiding voor de operatie door voorafgaand aan de operatie het trainen van patiƫnten om hiermee het herstel te versnellen en complicaties te verlagen. De uitkomst van darmkankerbehandeling hangt sterk samen met de conditie van de patiƫnt.

Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Het proefschrift van Stefan van Rooijen beschrijft onderzoek naar de verbetering van darmkankeroperaties door o.a. prehabilitatie. Prehabilitatie wordt gedefinieerd als  de optimale voorbereiding voor de operatie door voorafgaand aan de operatie het trainen van patiënten om hiermee het herstel te versnellen en complicaties te verlagen. De uitkomst van darmkankerbehandeling hangt sterk samen met de conditie van de patiënt.

 

De patiënten in het Fit4Surgery programma hadden vier weken intensieve voorbereiding  op de operatie met fysieke kracht- en conditietraining, gecombineerd met eiwit en vitaminesupplementen, mentale ondersteuning en ondersteuning bij stoppen met roken. De resultaten laten zien dat prehabilitatie leidde tot een sneller herstel van de operatie.

 

Het proefschrift van Stefan van Rooijen laat diverse innovaties in het hele behandeltraject van darmkanker zien (waaronder prehabilitatie) die de uitkomsten voor darmkankeroperaties aanzienlijk verbeterden door zijn afname van naadlekkages, ligdagen en zorgkosten.

EenVandaag heeft een filmpje opgenomen over het Fit4Surgery programma.

 

Stefan van Rooijen promoveerde op 26 juni 2018 aan Maastricht University.

Lees het proefschrift.