Maandag 03 augustus 2015

Chronische achilles tendinopathie, in het bijzonder de tendinosis, bij sporters

Multidiscipinaire richtlijn voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling en/of begeleiding van patiƫnten met chronische achillespeesproblemen, die zijn ontstaan door sportbeoefening en/of die een belemmering vormen voor de gebruikelijke sportbeoefening van de patiƫnt-sporter.
VSG Richtlijn, multidisciplinaire richtlijn (2007). R. van Linschoten & L.P.A. Bom, e.a. VSG & NOTS, e.a. ISBN 978-90-75959-04-8. Trefwoorden: chronische achilles tendinopathie, tendinosis, multidisciplinair, richtlijn

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft diverse richtlijnen op haar website gepubliceerd.

De multidisciplinaire richtlijn Chronische achilles tendinopathie, in het bijzonder de tendinosis, bij sporters is tot stand gekomen in samenwerking met de NOTS, NOV, NHG, NVvH, NGS en NVFS en ondersteund door het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Dit is financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Inhoud richtlijn:
1. Algemene inleiding
2. Epidemiologie van chronische achillespeesproblemen
2.1 Welke epidemiologische gegevens zijn bekend over chronische achillespeesproblemen bij sporters?
2.2 Welk deel van de achillespeesproblemen wordt in eerste instantie gezien door huisarts, sportfysiotherapeut en sportmasseur?
Hoe verloopt het zorgtraject vanaf het trauma via eerste lijn tot eventuele verwijzing naar de tweede lijn (sportgeneeskunde, orthopedie, traumatologie)?3.Diagnose
3.1 Wat zijn de kenmerken van deze vorm van pathologie (in anamnese, bij lichamelijk onderzoek, pathologisch anatomisch substraat)?
3.2 Welke interne (persoonsgebonden) en externe (omgevingsgebonden) factoren zijn van invloed op het ontstaan van de pathologie en dienen derhalve meegenomen te worden in het diagnostisch proces?
3.3 Welke pathologie moet worden overwogen bij de differentiële diagnose?
3.4 Wat is de rol van aanvullend onderzoek bij het stellen van de diagnose?
4. Behandeling en prognose
4.1 Wat is het natuurlijk beloop van chronische achilles tendinopathie in het bijzonder de tendinosis, bij sporters?
4.2 Welke behandelingsmethoden worden gebruikt bij chronische achilles tendinopathie, in het bijzonder de tendinosis, bij sporters? Wat is er bekend over de effectiviteit? Wanneer kan operatieve behandeling van chronische achilles tendinopathie, in het bijzonder de tendinosis, bij sporters, worden overwogen en wat zijn de resultaten?
4.3 Is er voor de behandeling een indeling te maken in stadia van chronische achilles tendinopathie, in het bijzonder de tendinosis, bij sporters?
4.4 Welke sportadviezen kan de behandelaar van chronische achilles tendinopathie, in het bijzonder de tendinosis, geven aan patiënt-sporters?
4.5 Hoe groot is de kans op recidiveren en welke maatregelen kunnen worden genomen om recidieven te voorkomen?
Bijlage ‘Rol fysiotherapie bij achilles tendinosis’
Samenvatting
Stroomschema (aparte bijlage)
Excentrische Oefeningen bij achilles tendinopathie (aparte bijlage)

Tot slot wordt het sportadvies gegeven: Vermijden sportactiviteiten met hoge piekkrachten op de achillespees (hardlopen, bal- en spelsporten). Aanraden: aquajoggen, zwemmen, fietsen, sportactiviteiten waarbij alleen bovenlichaam wordt belast (fitness). Voorkeur tussen rust en relatieve rust berust op sportieve profiel van de patiënt. Duur volhouden gewijzigde sportactiviteiten afhankelijk van klinisch beloop (pijn tijdens inspanning, pijn vóór en/of na inspanning, ochtendstijfheid en startpijn). Afname ochtendstijfheid en startpijn in de praktijk nuttige indicatoren voor het hervatten van sport.