Woensdag 26 augustus 2015

Cardiovasculaire vragenlijst

De Werkgroep ‘Cardiovasculaire screening en sport’ * beveelt voor alle topsporters een verplichte(eenmaal per twee jaar) cardiovasculaire screening volgens het Lausanne protocol aan. Daarnaast beveelt de werkgroep breedtesporters onder de 35 jaar op vrijwillige basis aan om een cardiovasculaire screeningte ondergaan. Met

Sporten is gezond. Het zorgt voor een goede lichamelijke conditie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Toch worden we elk jaar weer een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. Per jaar komt dit zo’n 150-200 keer voor.

De oorzaak van plotse hartdood is sterk afhankelijk van de leeftijd van de sporter: 

  • Bij sporters jonger dan 35 jaar is dit meestal het gevolg van een aangeboren hartafwijking;
  • Bij sporters ouder dan 35 jaar betreft het bijna altijd een vernauwing van de kransslagaders die het hart van bloed voorzien. Hierdoor kan er niet voldoende zuurstof naar de hartspier gevoerd worden en kan een hartinfarct optreden.

In 80% van de gevallen is plotse hartdood tijdens of vlak na sporten het gevolg van een hartinfarct. Eigenlijk is sport dus niet zozeer de oorzaak van de acute hartdood, maar het onderliggende hartlijden.