Vrijdag 05 november 2021

Athletic Skills Model biedt fysiotherapeuten meer creativiteit en variatie

In de Athletic Skills Model (ASM)-instructeursopleiding leren bijvoorbeeld fysiotherapeuten, buurtsportcoaches en LO-docenten hoe zij het ASM kunnen implementeren binnen behandelingen, trainingen en lessen. Vanuit een wetenschappelijke en praktische achtergrond ontwerpen zij beweegprogramma’s, met betere prestaties, minder blessures en meer creativiteit en plezier als gevolg. Lisanne Groeneveld en Bas Hassels Mönning volgden de opleiding en passen het ASM nu toe in hun werk als fysiotherapeut.

Groeneveld is sinds 2018 actief als fysiotherapeut. De praktijk waar zij werkt, FysioEffect, richt niet zich op één specifieke doelgroep. Jong en oud, sportend of niet, iedereen is er welkom. “Onze praktijk zit in een sportschool, dus we hebben regelmatig patiënten bij wie tijdens het sporten iets mis is gegaan. Dat zijn de actieve mensen. We hebben ook patiënten die juist door inactiviteit klachten krijgen, steeds vaker door bijvoorbeeld hun manier van thuiswerken. Zij hebben last van de rug, schouders of de nek.”

Brede toepasbaarheid

Of de klachten nou door sport of door werk komen, Groeneveld maakt in al haar behandelingen gebruik van het ASM. Die brede toepasbaarheid maakt het voor haar zo’n geschikte methode. “Sporters die hier in de sportschool actief zijn, bewegen heel eenzijdig. Zij doen wekenlang hetzelfde programma, met dezelfde apparaten. Zij snappen niet dat ze dan na verloop van tijd klachten krijgen. Aan de hand van de Schijf van 10! leg ik ze dan uit dat hun klachten juist voortkomen uit het feit dat ze altijd hetzelfde doen. Er zijn nog negen andere grondvormen van bewegen, maar die laten ze links liggen. Die uitleg komt vaak wel aan, ze begrijpen erdoor hoe het lichaam werkt. Ze moeten niet alleen zeulen, duwen en trekken met gewichten. Ze moeten ook de bewegingen maken die horen bij tennis, zwemmen, boulderen of noem maar op. Dat geef ik ze mee voor thuis.”

De aanpak van Groeneveld bij patiënten die kampen met werkgerelateerde klachten, begint iets kleinschaliger. Je kunt namelijk niet van hele dagen inactief zijn, opeens iedere dag intensief gaan sporten. Wel helpt ook hierbij de Schijf van 10! om meer inzicht te krijgen in hun beweeggedrag. “Hen probeer ik laagdrempelig te activeren. Zijn ze veel thuis aan het werk? Pak dan eens balletje en ga tussen je werk door even overgooien met je partner als die ook thuis is, of probeer er eens mee te jongleren. Ga er gewoon even lekker mee spelen, ook al is het maar tien minuutjes.”

Lisanne Groeneveld 2.jpeg

Lisanne Groeneveld

Kijken vanuit beweegvormen

Het variërende, speelse van de oefeningen die Groeneveld op basis van het ASM meegeeft aan haar patiënten, staat in schril contrast met hoe zij haar vak leerde op de opleiding. “Veel fysiotherapeuten geven nog steeds veel statische oefeningen om kracht en stabiliteit te trainen. Mensen moeten dan bijvoorbeeld vijftien squats doen en dat drie keer herhalen. Het ASM geeft mij veel meer tools om juist vanuit beweegvormen te kijken, het biedt handvatten om in mijn vak echt met die tien grondvormen van bewegen aan de slag te gaan. Patiënten vinden dat ook veel leuker, waardoor ze sneller geneigd zijn om de oefeningen op te pakken en er thuis ook mee aan de slag te gaan.”

Hassels Mönning, al ruim 25 jaar actief als (sport)fysiotherapeut en mede-eigenaar van FysioZuid in Almelo, herkent zich in de woorden van Groeneveld over het verschil tussen statische oefeningen en de oefeningen op basis van het ASM. “Met het ASM daag ik de sporters in motorisch opzicht veel meer uit. We doen niet meer alleen de standaardoefeningen, we zijn veel creatiever in het bedenken van oefeningen. Als iemand op een Bosu Ball staat om de stabiliteit te trainen, kun je het veel leuker maken door een glaasje water op die halve bal te zetten. Het water mag er dan natuurlijk niet uitvallen, dat is de opdracht die ze meekrijgen. Zo geef je een oefening weer net een nieuwe draai, maar maak je het vooral veel speelser.”

Raakvlakken

De praktijk van Hassels Mönning trekt sporters uit verschillende disciplines, al zijn er relatief veel afkomstig uit blessuregevoelige sporten als handbal en voetbal. Voor de handballers legt hij bijvoorbeeld wel eens gewoon twee matten neer om te judoën. “Dan gaan ze stoeien, duwen en trekken. Dat heeft veel raakvlakken met verdedigende acties in het handbal, want dan moet je het ook durven om iemand stevig aan te pakken en om te vallen. Dat vertaalt zich heel mooi naar elkaar en is een stuk leuker dan een oefening die iedereen al kent.”

Ook maakt Hassels Mönning gebruik van verschillende ondergronden en materialen. Glijden op sokken of gooien met grotere of juist kleinere ballen, soms zelfs met handschoenen aan, doen op een creatievere manier een beroep op de grondvormen van bewegen. Zeker voor de jongere generatie is dat heel belangrijk. “Je ziet gewoon dat de jeugd achteruit gaat. Ze doen en kunnen steeds minder. Met het ASM bied ik ieder van hen op het eigen niveau een uitdaging. Vooral voor kinderen moet een oefening leuk zijn, zodat ze gedreven zijn om het thuis of op de praktijk goed uit te voeren. En om een leuke oefening te bedenken waarmee ook nog getraind wordt wat ik voor ogen heb, is het ASM de aangewezen manier.”

Rugzak vol motorische vaardigheden

Zo doorlopen de patiënten hun therapie bij Hassels Mönning op variërende en plezierige wijze. “Ik heb geen harde data die uitwijzen dat onze patiënten ‘beter’ revalideren dan voordat ik het ASM gebruikte, maar ze revalideren wel op een heel ander niveau. Ze gaan weg met een rugzak vol motorische vaardigheden. Dat horen we ook terug: de sporters vinden het leuk, komen bij ons met de vraag wat we nu weer voor oefeningen bedacht hebben. Die brug tussen wetenschappelijke kennis en de uitvoering in de praktijk, heeft het ASM uitstekend weten te slaan. Het biedt het complete plaatje. Daarom fungeert het gedachtegoed nu als een rode draad in onze behandelingen.”

Bas Hassels Mönning.jpg

Bas Hassels Mönning